Negyvenöt év tetszhalott állapot után ismét megkezdte működését a Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet dr. Wéber György egyetemi tanár vezetésével.

Az intézet az oktatás és a kutatás terén is komoly célokat tűzött ki maga elé.

A hallgatók számára többek közt a műtőben való viselkedést, az alapvető orvosi beavatkozásokat és műszerismeretet is oktat. A hallgatók manuális készség fejlesztése is fontos feladat.

A másik célkitűzés a legújabb sebészeti eljárások és eszközök bevezetésével kapcsolatos kutatások, valamint az Európában is egyedülálló humán és állatorvosi kutatási projektek irányítása.

A január 21-én tartott ünnepélyen az egyetem vezetősége mellett a vidéki társegyetemek intézetvezetői is részt vettek és köszöntőt mondtak. A kutatásban stratégiai partner, herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet igazgatója, dr. Rátky József is szót kapott, és a sikeres együttműködésről beszélt..

Minden felszólaló hangsúlyozta, hogy milyen fontos volt az a több évtizedes politikai döntést megszüntető határozat, amellyel ismét működhet az intézet a Semmelweis Egyetemen. 

Wéber professzor úr beszédében ígéretet tett, hogy rövidesen Európa szerte ismert és elismert lesz az intézet.