A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja Budakalász teljes felnőtt lakosságának szív- és érrendszeri szűrését tervezi. A felkérés a helyi önkormányzattól érkezett és 2011 év végéig tervezik elvégezni.

Külföldön vannak már hasonló tanulmányok, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásáról, illetve a betegségek kezelésének eredményességéről és a megelőzés hatásosságáról szólnak. Az egyik ilyen legnagyobb felmérés az 1948-ban Framinghamben kezdődött és jelenleg is tart. A Framingham vizsgálatban az évtizedek során gyűjtött információk elemzéséből számos alapvetően fontos megállapítás született a keringési betegségekről, és sikerült azonosítani azok legfontosabb kockázati tényezőit: a magasvérnyomást, a magas vérzsír-szintet, a dohányzást, elhízást, cukorbetegséget és a mozgásszegény életmódot. Ezen túlmenően más tényezők, így a vér triglicerid- és HDL-koleszterinszint, a kor, nem, valamint pszichoszociális tényezők szerepére is fény derült. A vizsgálat eredményei eddig mintegy 1000 közleményben jelentek meg.

Ilyen jellegű felmérés még nem készült hazánkban, de még Közép –Európában sem. Mivel a szív- és érrendszeri betegségek Magyarországon a vezető halálokok között szerepelnek, ezért az itt begyűjtött adatok rendkívül tanulságosak lehetnek.
Ahhoz, hogy a felmérés valóban sikeres legyen a Semmelweis Egyetem, a Magyar Kardiológusok Társasága, a Központi Statisztikai Hivatal és a TÁRKI egy részletes szakmai programot dolgozott ki az adatok feldolgozásához.

A programban résztvevő páciensek először egy részletes kérdőívet töltenek ki, ahol a saját, a családjuk és a környezetük egészségével kapcsolatos kérdéseket találnak.
Második lépésként fizikális vizsgálatok, vérnyomásmérés, részletes szív- és érrendszeri ultrahang vizsgálat és vérvétel történik.
Az eredményekről zárójelentést kap a programban résztvevő, illetve ha bármilyen betegség gyanúja felmerül további kivizsgálásokra kerül sor.

A vizsgálat nemcsak a megbetegedésekről ad képet, hanem a megelőzés lehetőségeiről is.