Tóth Miklós Budapesten született 1938. szeptember 13-án. 1962-ben kapta meg általános orvosi diplomáját, több szakvizsgával is rendelkezett. 1972-től az orvostudományok kandidátusa, 1987-től akadémiai doktor. Kerek ötven évet (1960-2010) dolgozott egyetemünkön.

Hosszabb külföldi tanulmányutakat az USA-ban (St. Louis, Los Angeles) és Indiában (Uj-Delhi) töltött.

Kutatási területe évtizedekig a szteroidok, lipidek anyagcseréje volt, e témakörben két szabadalom is fűződik nevéhez. Magyarázatot adott az anabolikus szteroidok specifikus izomfejlesztő hatására, elméletet állított fel a preeclampsia kialakulására. Részt vett a krónikus pancreatitis kutatásában, leírták, hogy a tripszinogén gén mutációja hogyan okozhat gyulladást.

A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság elnökségi tagja volt. Elnöki pozíciót töltött be az OTKA Kórtani Tudományok Zsűrijében.

Szeretett oktatni, rendszeresen tartott előadásokat, gyakorlatokat első-és másodéves fogorvos- és orvostanhallgatóknak magyar és angol nyelven. 1997 óta tagja volt a Fogorvostudományi Kar  Kari Tanácsnak. Több egyetemi jegyzet írásában és szerkesztésében vett részt. Számos sikeres kandidátusi és Ph.D. dolgozat született vezetésével. 1997-2000 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Tempus koordinátora volt.

Szakmai elismerései közül legbüszkébb a Semmelweis Egyetem Huzella Tivadar díjára (1998) és az állami Széchényi professzori ösztöndíjra (2000-2003) volt.

Temetése 2010. február 18-án 12 óra 45 perckor a Farkasréti temetőben lesz.