Magyarország első műszívét 2008. február 15-én egy súlyos állapotban lévő szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapta meg Budapesten, a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében.

A keringéstámogató eszköz (hétköznapi néven műszív) nem pótolhatja a transzplantációs műtétet, de jelentősen javíthatja a várólistán levő betegek túlélési esélyeit és növelheti a sikeres transzplantációk számát is. A nemzetközi statisztikák alapján 10 millió ember esetén 40-60 szívátültetésre lenne szükség évente.

A műszív egy sebészi úton beültetett mechanikus pumpából áll, mely pumpa képes átvenni a szív munkáját. A műtét alatt a szív megfelelő üregeiből műanyag csőrendszer segítségével a vért egy testen kívül elhelyezkedő pumpába vezettük, ez képes mind a jobb, mind a bal szívfél munkáját akár teljes egészében is átvenni. A mesterségesen fenntartott keringés mellett a beteg mobilizálható, vagyis idővel a betegágyat elhagyva képes alapvető teendőit ellátni maga körül (tisztálkodni, asztalnál enni, a lakásban sétálni, olvasni, stb.), így nagyobb eséllyel tudja megvárni a hetek vagy akár hónapok múlva érkező donorszívet is. Vagyis a beültetett műszív jelentős mértékben javítja a betegek túlélését a szívátültetésig.

A beteg kezelését nemzetközileg is elismert hazai szívsebészekből, kardiológusokból és aneszteziológusokból álló team végzi.

Az utóbbi két esztendőben a magyarországi szívátültetések száma jelentős mértékben növekedett, és ezzel az éves viszonylatban végzett 20 körüli esetszámmal, a transzplantációkat végző hazai központ, a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikája a világviszonylatban is jegyzett centrumok közé került. Reményeink szerint az egyetemen működő tudományos műhelyek továbbra is fenn tudják tartani a tőlük elvárt, világviszonylatban is megszokott és elismert színvonalat, ám ehhez stabil finanszírozási háttérre van szükségük.

További információ Kovács Esztertől kérhető (tel.: 20/663-2206).