2023-ban Bolognában rendezték meg Járványok: 9. nemzetközi konferenciáját a fertőző betegségek dinamikájáról. 

A konferencia fókuszában a fertőző betegségek terjedése, annak következményei és a járványok populációdinamikája állt. A SARS-CoV-2 pandémiának köszönhetően a figyelem középpontjába került a népegészségügy, valamint a járványfelügyelet és a megelőzés számos szakpolitikai vonatkozása. A résztvevők megvitatták továbbá az emberi viselkedés megváltoztatására irányuló intézkedések eredményességéről és hatékonyságáról rendelkezésre álló tudományos bizonyítékokat.  

Számos új tudományos eredményt mutattak be az egyéni szintű terjedésdinamikáról; a környezettel való kölcsönhatásról, a fertőző betegségek mintázatainak megváltozásáról és a fertőző kórokozók populációgenetikája és molekuláris evolúciójáról.

A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjából dr. Oroszi Beatrix vett részt a konferencián, melyen az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium projekt keretében a légúti kórokozók epidemiológiai vizsgálatára felállított új kutatási hálózat eredményeit mutatta be.  

 

 

 

 

 

 

 

A POSZTER eltölthető, absztrakt pedig itt elérhető: Covid-19 Vaccine Effectiveness in Hungary During the 2022-23 Respiratory Season by Beatrix Oroszi, Gergő Túri, J. Krisztina Horváth :: SSRN

 

A konferencia linkje: https://www.ssrn.com/link/ICIDD-2023.html