Megjelent a WHO globális jelentése a hipertóniáról – Harc a néma gyilkos ellen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2023 szeptemberében első ízben adott ki jelentést a magas vérnyomás globális hatásairól, valamint tett ajánlásokat arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet felvenni a versenyt ellene. (1) A jelentésben foglaltak szerint a magas vérnyomással élők száma 1990 és 2019 között megduplázódott a világon, 650 millióról 1,3 milliárdra nőtt. Világszerte a magas vérnyomásban szenvedő emberek közel fele nem tud az állapotáról és körülbelül minden ötödiket nem kezelnek megfelelően.

A magas szisztolés vérnyomás (≥110-115 mmHg) a korai halálozás legfontosabb kockázati tényezője világszerte, amely évente mintegy 10,8 millió elkerülhető halálesethez vezet. A becslések szerint a betegségteher évente 235 millió elvesztett vagy fogyatékossággal töltött életév. (2)

Hazánkban a 30-79 éves lakosság közel fele, a férfiak 56, a nők 41%-a szenved magas vérnyomás betegségben. Ezzel Magyarország az országok azon 10%-a közé tartozik ahol a legmagasabb a hipertónia aránya az említett 30-79 éves korcsoportban. 10 magas vérnyomásban szenvedő magyar felnőtt közül átlagosan csak 6 felismert (orvos által diagnosztizált) és közülük csak 5 kezelt és a kezeltek esetében is csak minden másodiknak van a vérnyomása megfelelően beállítva.

Ha sikerülne Magyarországon a hatékonyan kezeltek arányát megduplázni, akkor 2040-re 86 000 haláleset lenne elkerülhető. Ezzel a magas szisztolés vérnyomásnak tulajdonítható szív- és érrendszeri női halálozás fele, a férfi halálozás közel 60%-a megelőzhető lenne. (WHO magyarországi magas vérnyom ország profil a jelentés 152. oldalán található)

A magas vérnyomás megelőzése, korai felismerése és hatékony kezelése a legköltséghatékonyabb beavatkozások közé tartozik az egészségügyben, ezért az alapellátás szintjén kínált ellátási csomag prioritásaként javasolt kezelnie minden országnak.  A megfelelő vérnyomás érték életmódváltással valamint egyszerű, alacsony költségű gyógyszeres kezeléssel sikeresen beállítható. A komplex hipertónia megelőzési és kezelési programok számos országban továbbra is elhanyagoltak, alulprioritizáltak és messze alulfinanszírozottak.

A magas vérnyomás és a hozzá kapcsolódó szövődmények az egyéni életminőség romláson túl, jelentős gazdasági költséggel járnak a betegek és családjaik, az egészségügyi rendszerek és a nemzetgazdaság számára is.

A magas vérnyomás betegséggel élő embereknek jelentős közvetlen egészségügyi költségeik merülnek fel, és gyakran a legproduktívabb éveikben veszíthetik el a jövedelmüket, ami az egész család társadalmi-gazdasági helyzetének meggyengüléséhez vezethet. A magas vérnyomás miatt kialakuló szívinfarktus és stroke ellátása jelentős költségeket ró az egészségügyi rendszerekre. Egy becslés szerint a hipertónia-kezelési programok gazdasági haszna körülbelül 18-szorosan haladja meg a befektetett költségeket (4).

A jó hír az, hogy a magas vérnyomás és szövődményei megelőzhetőek és korán felismerve kezelhetőek is. Minél tovább él valaki diagnosztizálatlan és/vagy nem megfelelően kezelt magas vérnyomással, annál rosszabbak lesznek a hosszú távú egészségkilátásai valamint az életminősége. (3)

A kockázati tényezők csökkentése érdekében csak négy dolgot javasolt tenni. Ezek mindegyike önállóan is hozzájárul a jó egészségi állapothoz, de a leghatékonyabb mégis az, ha egyszerre valósítjuk meg:

  1. Egészséges táplálkozás, beleértve a sószegény étrendet és így az egészséges testsúly fenntartását,
  2. Túlzott alkohol fogyasztáskerülése
  3. Nem dohányzás, leszokás
  4. Rendszeres testmozgás.

Ezeket az egyéni szintű törekvéseket az egészség politikának is javasolt támogatnia valamint az ehhez szükséges feltételeket biztosítania.  Az egészségfejlesztést támogató szakpolitikák akkor a leghatékonyabbak, ha a teljes népességre kiterjedőek és olyan színtereken hajtják végre, ahol a lakosság különböző célcsoportjai könnyen elérhetőek (pl. például iskolákban, munkahelyeken stb.).

Az ENSZ Közgyűlésének a nem fertőző betegségek megelőzéséről és felügyeletéről szóló 2011. évi politikai nyilatkozata kinyilvánította, hogy a kardiovaszkuláris megbetegedések és más nem fertőző betegségek előfordulása és szövődményeik nagymértékben megelőzhetők vagy csökkenthetők. (5) Rendelkezésünkre állnak ugyanis azok a módszerek,  amelyek tudományos bizonyítékokon alapulnak, megfizethetőek, költséghatékonyak és megvalósításuk több ágazat bevonásával sikerrel megvalósítható.

Az ENSZ Közgyűlése 2013-ban átfogó globális monitoring rendszert fogadott el, azzal a céllal, hogy a „magas vérnyomás gyakoriságát 25%-kal csökkentsék az országok 2025-ig”. Ennek a célnak az elérését szolgálja az alábbi 9 stratégiai beavatkozási terület:

Összességében a magas vérnyomás okozta betegségteher világméretű probléma, azonban a tendenciák megfordíthatóak. A WHO ajánlott nemzeti célkitűzések és beavatkozási területek megvalósításával a hipertónia eredményesen visszaszorítható. Az opportunisztikus szűrések és eseti, akciószerű beavatkozások nem elegendőek, mert a tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy csak az össztársadalmi szintű beavatkozásoktól várható a fentebb idézett kedvezőtlen egészség mutatók javulása.   

 

Irodalom

  1. Global report on hypertension: the race against a silent killer [Internet]. Elérhető: https://www.who.int/publications/i/item/9789240081062
  2. Worldwide trends in hypertension prevalence and progress in treatment and control from 1990 to 2019: a pooled analysis of 1201 population-representative studies with 104 million participants – PubMed [Internet]. [idézi 2023. október 16.]. Elérhető: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34450083/
  3. Noncommunicable diseases: Risk factors [Internet]. [idézi 2023. október 16.]. Elérhető: https://www.who.int/data/gho/data/themes/topics/topic-details/GHO/ncd-risk-factors
  4. Horton S, Gelband H, Jamison D, Levin C, Nugent R, Watkins D., Ranking 93 health interventions for low- and middle-income countries by cost-effectiveness,  2017. augusztus 10. Elérhető: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5552255/ 
  5. ENSZ, Resolution adopted by the General Assembly on 19 September 2011., 2012. január 24. [idézi 2023. október 16.]; Elérhető: https://digitallibrary.un.org/record/720106