Első alkalommal történt Magyarországon gyermekkorban végzett petefészekszövet fagyasztás a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikája és Asszisztált Reprodukciós Osztálya együttműködésében.

Daganatos betegségek esetében alkalmazott kemoterápia vagy sugárkezelés olyan mértékben károsíthatja a petefészek állományt, hogy az petefészek elégtelenséghez és meddőséghez vezethet.
Ilyen esetben a petefészek károsító kezelés előtt lehetőség van arra, hogy a petefészek egy részét eltávolítsuk és lefagyasszuk. A későbbiekben a felolvasztott szövetmintákat visszaültetve visszaállítható a beteg hormontermelése és termékenysége.

Az eljárást felnőtt daganatos betegek esetében klinikánkon már 2016 óta alkalmazzuk. Első alkalommal végeztünk azonban ilyen típusú beavatkozást serdülőkorú gyermeken Magyarországon.
Mindez évente több száz daganatos betegségben szenvedő gyermeknek adhatja meg a lehetőséget, hogy felnőtté válva saját gyermeke születhessen. Az erről szóló szakmai beszámoló az Orvosi Hetilap hasábjain jelent meg.