Betegtájékoztató: Felfüggesztik az asszisztált reprodukciós vizsgálatokat és kezeléseket az egyetemen

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel, az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelkezéséhez igazodva határozatlan ideig nem végeznek beavatkozásokat a Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Osztályán (ARO), valamint a nemrégiben létrejött Asszisztált Reprodukciós Centrumban (ARC).  Március 16-tól egyik helyszínen sem indítanak asszisztált reprodukciós kezeléseket és elhalasztják a vizsgálatokat, a folyamatban lévő kezeléseket a szakmai protokoll szerint befejezték.

Dr. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter 2020. március 14-én megküldött levelében elrendelte, hogy 2020. március 16-tól a veszélyhelyzet megszűnéséig az egészségügyi intézmények halasszanak el minden olyan beavatkozást, amely az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 3.§ bekezdése szerinti azonnali ellátást nem igénylő beavatkozás. Éppen ezért a Semmelweis Egyetem meddőségi kezeléseket végző Asszisztált Reprodukciós Osztálya, valamint az Asszisztált Reprodukciós Centruma minden erőforrását áthelyezi azokra az osztályokra, ahol erre életbevágóan szükség lehet az elkövetkező időszakban. Ennek érdekében határozatlan ideig nem végeznek szűrővizsgálatokat, és újabb asszisztált reprodukciós eljárásokat sem indítanak.

A beültetésekre ütemezetten a koronavírus-járvány lecsengésével kerülhet majd sor. A centrumban a páciensekkel való kapcsolattartásra távkonzultációs lehetőséget dolgoznak ki. A távkonzultációs elérhetőségeket az ARO ill. ARC honlapján lehet majd megtekinteni a jövő hét folyamán. A Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Osztályán (ARO) pedig szükség esetén a 06-20-825-42-34-es telefonszámon tudnak érdeklődni a páciensek.