Huszadik születésnapját ünnepelte az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Asszisztált Reprodukciós Osztálya. Ebből az alkalomból születésnapi lombikbébi-találkozót tartottak a klinikán, amelyen 200 szülő és több mint 200 olyan gyermek vett részt, aki az osztályon fogant szervezeten kívüli megtermékenyítés (in vitro fertilizáció = lombikbébi kezelés) útján. Pontosan 20 évvel ezelőtt, 1994 pünkösdjén végezték az első lombikbébi kezelést az akkor létrejött új osztályon – mondta Dr. Urbancsek János, az osztály vezetője. Az elmúlt húsz év alatt itt elvégzett csaknem 4000 embrióbeültetésből közel 1500 gyermek született.

A klinika tantermében tartott rövid köszöntő után 20 vállalkozó szellemű „lombikbébi” meggyújtotta a 400 szeletes születésnapi óriástorta 20 gyertyáját. A lombikbébik nevében Toklász Edina, az a 19 éves lány mondott köszönetet az osztály dolgozóinak, aki a 20 évvel ezelőtti pünkösdi embrióbeültetésből származó terhességből jött a világra.

Az osztály vezetője, Dr. Urbancsek János egyetemi tanár több éves heidelbergi tanulmányútról hazatérve hozta létre az osztályt 20 évvel ezelőtt. Beszédében köszönetet mondott az osztály kialakítását támogató korábbi klinikaigazgatóknak, Csömör Sándor és Papp Zoltán professzoroknak.

A klinika jelenlegi igazgatója, Dr. Rigó János köszöntőjében méltatta az osztály immáron húsz éve tartó töretlenül eredményes működését és a munkatársak kitartó lelkesedését.

A születésnapi találkozó résztvevői a rendezvény során nyílt nap keretében meglátogatták korábbi kezelésük színhelyét, az Asszisztált Reprodukciós Osztályt.

Kiss-Bódi Bernadett

Forrás: semmelweis.hu