2024. április 25-én a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ, az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Adatvezérelt Egészség Divízió vezető intézete a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társasággal közös szervezésben idén 22. alkalommal rendezte meg az Adatvezérelt egészségügy és kiberbiztonság konferenciát.

Az idei csúcstalálkozón kiemelt figyelmet kapott az egészségügyi ágazat mesterséges intelligencia általi átalakulása.

A csúcstalálkozót a szakmai program szervezői, dr. Palicz Tamás, az EMK igazgatóhelyettese, egészségügyi kiberbiztonsági szakértő és dr. Joó Tamás, divízió vezető helyettes, az adatvezérelt egészségügy hazai szakértője nyitották meg.

A konferencián bemutatott Versenyképességi Stratégia különös figyelmet szentel az egészségiparnak, amelynek célja az exportképesség javítása és az adatvezérelt egészségügy fejlesztése.

Az egészségügyi vállalkozások számára pedig az Európai Bizottság NIS2 irányelve új szabályozási környezetet hozott létre a kiberbiztonság terén, az erre való felkészülés már jelenleg is zajlik.

A konferencián elhangzott előadások a kiberbiztonsági kockázatok mellett a mesterséges intelligencia által nyújtott szakmai lehetőségeket és kérdéseket tárták fel többek között az egészségügyi szektor kihívásai, az EESZT által nyújtott fejlesztési és infrastrukturális lehetőségek, a nemzeti laborok egészségügyi digitális transzformációban betöltött szerepe, a gyógyszeripari kutatások szempontjából.

Ezen a napon került sor az idén tavasszal meghirdetett Hack4Cure Hackathon döntőjére is az Egészség mindenkinek témában. Az eredményekről és a nyertes csapatról itt számoltunk be.

Az egyes szekciókban elhangzó előadásokat élénk szakmai diszkusszió kísérte, amely bizonyosságot adott arról, hogy a konferencia szakmai programja valós és jelentős, több szakterületetet is egyaránt érintő témákat, problémákat ölelt fel.

A konferencia sikerét támogatta a számos médiamegjelenés divíziónk vezető szakértőivel, dr. Palicz Tamással és dr. Joó Tamással – közel 50 darab – cikk, televíziós, rádiós interjú, riport és podcast készült.

Galéria

5kép