Telt házzal zajlott a NIS2 tájékoztató fórum az egészségügy és egészségipar vezetőinek 2024. február 13-án.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjában megrendezett, NIS2-vel kapcsolatban felmerülő legfontosabb, az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Adatvezérelt Egészség Divízió szempontjából is lényeges kérdéseket rövid előadások, majd interaktív kerekasztal-beszélgetés során tárgyalták meg a résztvevők a telt házzal zajló szakmai fórumon.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és az EY Magyarország által közösen szervezett rendezvényen dr. Palicz Tamás, egészségügyi kiberbiztonsági szakértő, dr. Bencsik Balázs, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági tanúsítási igazgatója és Zala Mihály, az EY technológiai partnere tartott előadást. A szakmai eszmecserét Ádám Ildikó, az EY partnere, egészségügyi közgazdász és Bor Olivér kommunikációs és kiberbiztonsági szakértő moderálta.

A NIS2 (Network and Information Systems Directive 2) az Európai Bizottság kiberbiztonsági intézkedéseket és javaslatokat tartalmazó irányelve, amely kiemelten érinti az egészségügyi vállalkozásokat. Az 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vagy évi 3,9 milliárd forintot meghaladó árbevételű cégek számára kötelező a felkészülés. Az egészségügyben dolgozók számára is kiemelten fontosak a kiberbiztonsággal kapcsolatos ismeretek, mivel ugyanolyan biztonságtudatosnak kell lenniük, mint az informatikával foglalkozóknak. Az új kiberbiztonsági irányelv alapján az alkalmazottakat ezen a területen is rendszeresen képezni kell majd.

Kiberbiztonság szempontjából mindenképpen foglalkozni kell az egészségüggyel, hiszen rendkívül gazdag adatkincsekben, jelentette ki dr. Szócska Miklós az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Adatvezérelt Egészség Divízió vezetője. Megemlítette, hogy az Egészségügyi Menedzserképző Központban 2024. szeptemberétől egészségügyi adattudomány mesterképzést is indítanak, ami jelentősen elősegíti a területen dolgozó egészségügyi és informatikai szakemberek továbbképzését.

A szakmai fórumon kiemelt fókuszt kaptak az alábbi témák és kérdések:

  • Hogyan változtak a kiberbiztonsági trendek?
  • Mi a NIS2 irányelv és mi a szerepe az egészségügyi szektor kiberbiztonságában?
  • Milyen kritériumokat, követelményeket és tételeket fogalmaz meg a Kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló törvény?
  • Milyen kiemelt kockázatokat kell figyelembe venni, és hogyan lehet hatékonyan védekezni?
  • Mi lesz a Hatóság konkrét feladata és mire kell felkészülniük a gazdálkodó szervezeteknek?

A rendezvényen a sajtó képviselői is jelen voltak, az economix.hu és a Hír TV is részletesen beszámolt az elhangzottakról.

Galéria

6kép