RS37757_KA-20151021-IMG_7465-scrZárt sarok, vastag és rugalmas talp – ezek a legfőbb tulajdonságai az ideális gyerekcipőnek dr. Terebessy Tamás szerint. A Semmelweis Egyetem ortopéd szakorvosa azt javasolja a szülőknek, hogy a csizmák vásárlásakor is elsősorban ezeket a szempontokat vegyék figyelembe. Ami az anyagot illeti, a bőr a legjobb választás, az azonban ortopédiai szempontból lényegtelen, hogy milyen magas a szár, illetve, hogy tépőzáras vagy fűzős-e a lábbeli – hangsúlyozza.

Az üzletekben kapható cipők, csizmák túlnyomó többsége teljesen megfelelő, bármelyikre is esik a választásunk, nem ártunk vele gyermekünk lábának – emeli ki dr. Terebessy Tamás. Az ortopéd szakorvos szerint a magas sarkú gyerekcipők hordása egyáltalán nem ajánlott, legalább addig mindenképpen kerülni kell őket, amíg be nem fejeződik a láb növekedése.

Az úgynevezett szupinált cipők segítenek a helyes lábtartás kialakításában, ezek sarokrésze kifelé döntött, ezzel biztosítják, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni – mondja dr. Terebessy Tamás. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ezek csak akkor fejtik ki jótékony hatásukat, amikor éppen viseli őket a gyermek. Mivel a legtöbb időt otthon vagy az óvodában töltik a kicsik, célszerű ilyen típust választani váltócipőnek, míg utcai cipőnek vagy csizmának választhatunk hagyományos változatot is– tanácsolja a szakorvos.

A papucsok, balerina cipők és topánkák tartós viselését nem javasolja dr. Terebessy Tamás. Hozzáteszi: ugyan nem teszik tönkre a lábat, de nem biztosítanak megfelelő tartást a saroknak, ezért lehetőleg ne, vagy csak rövid ideig viselje őket a gyermek.

Dr. Terebessy Tamás alaptalannak nevezte azt a közhiedelmet, amely szerint a használt cipő árthat a lábnak. Szerinte semmilyen ortopédia problémához nem vezet, ha a rokonoktól, ismerősöktől kapott lábbelit felveszi a gyermek. Mint mondja, hasonló a helyzet a „belenövős” cipőkkel is, persze arra figyelni kell, hogy ne legyen túl nagy a méretbeli különbség.

Más a helyzet, ha a gyermek fájlalja a lábát, vagy ha az orvosi vizsgálaton rendellenességre derül fény. Ebben az esetben mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni, aki további tanácsokkal látja el a kis pácienst és a családot. Dr. Terebessy Tamás hangsúlyozza: kifejezetten ortopéd cipőt azonban csak nagyon ritkán írnak fel gyerekeknek.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem