A fogyatékkal élők fogászati ellátására és a prevenció fontosságára hívja fel a figyelmet az ENSZ által életre hívott Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából az egyetem Arc- Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinikája. Mint azt dr. Németh Zsolt klinikaigazgató kifejtette, közel három évtizede foglalkoznak a speciális ellátást igénylők fogászati kezelésével. Budapest egész területéről és a főváros vonzáskörzetéből is fogadnak pácienseket.

A speciális ellátást igénylők fogászati kezelése sajátos körülményeket igényel, hiszen az együttműködés hiánya esetén a fogmegtartó és egyéb beavatkozások szinte kizárólag altatásban végezhetők – hangsúlyozta dr. Németh Zsolt. Az Arc-Állcsont-Szájsebészeti és Fogászati Klinika igazgatója elmondta, gyakran még egy egyszerű fogkőeltávolítás sem kivitelezhető éber állapotban, ezért van szükség olyan komplex centrumokra, ahol egyszerre áll rendelkezésre mind az altatáshoz, mind pedig a fogorvosi ellátáshoz szükséges infrastrukturális háttér. A klinikán harminc éve végeznek ilyen típusú fogászati-szájsebészeti beavatkozásokat, öt évvel ezelőtt azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésével új finanszírozási rendszert dolgoztak ki, így megalakult a Rehabilitációs Osztály, ahol ez idő alatt összesen 2200 felnőtt fogyatékkal élőt – enyhe, közepes, súlyos értelmi fogyatékkal élőket, Down-szindrómásokat, autistákat, epilepsziás és pánikbetegeket – kezeltek altatásban.

Az igazgató elmondta, a klinikán időzített beavatkozásokat és akut ellátást is végeznek, főként sebészi beavatkozásokról van szó, ám az altatást kihasználva a legtöbb esetben a szuvas fogak ellátása is megtörténik, valamint fogkő-eltávolításra is sor kerül. Ezen kívül gyökértöméseket és ciszták eltávolítását is végzik a klinikán ennél a betegcsoportnál – tette hozzá dr. Németh Zsolt.

A klinika Rehabilitációs Osztálya a fogorvostanhallgatók képzésében is részt vesz, a IV. éves fogorvostanhallgatók előadás keretében kapnak betekintést a fogyatékkal élők speciális ellátásába. Dr. Szmirnova Ilona elmondta, az előadás során ismertetik a hallgatókkal a fogyatékosság okait, jellemzőit, csoportjait, és az ellátással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A klinikai szakorvos kiemelte, a kor előrehaladtával, és az állapot súlyosságával egyenes arányban növekszik a szuvas és hiányzó fogak száma, valamint az ínybetegségek is egyre gyakoribbá válnak.

Dr. Szmirnova Ilona az akut ellátás országos biztosítása mellett különösen fontosnak tartja a fogyatékkal élő lakosság fogászati prevencióját. A páciensek, illetve a gondozóik számára fontos lenne a helyes fogmosás, a megfelelő, rendszeres szájhigiéné elsajátítása, illetve a szájvizek gyakoribb alkalmazása is a megelőzéshez tartozik – összegezte. A klinikai szakorvos szintén a prevencióhoz szeretne hozzájárulni hiánypótló PhD munkájával, melynek keretében több száz magyar, fogyatékkal élő fogászati állapotát térképezi fel, a szuvas, hiányzó és a tömött fogak arányát vizsgálja meg, így komplex képet kap fogazatuk állapotáról. Az eredmények a későbbiekben egy komplex prevenciós program összeállításának az alapját is képezhetik.

Haszon-Nagy Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.