25 éve dolgozik a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán dr. Kóbori László egyetemi tanár, aki július 1-je óta látja el a klinika igazgatói feladatait. Tervei között említette a gyermek májtranszplantációs program és az intervenciós sebészeti-radiológiai hibridműtétek, valamint a kombinált átültetések továbbfejlesztését. Fő célkitűzése az új generáció kinevelése iskolaszerű képzéssel, amihez a szerv- és onkológiai sebészeti terület bővítését tervezi az oktatás, ezen belül is a sebészrezidensek képzésének akár nemzetközi kiterjesztésével, amihez szorosan kapcsolódik a tudományos munka fejlesztése is.

Dr. Kóbori László kifejtette: a 250 éves Semmelweis Egyetemen belül a Transzplantációs és Sebészeti Klinika 25 éves, ő maga is itt dolgozik a kezdetek óta. „Ez idő alatt olyan csapat alakult ki a klinikán a múltbeli vezetőink és tanáraink irányításával, ami európai szinten is színvonalas transzplantációs és sebészeti programot visz a mai napig, ennek a folytatására vagyunk hivatottak” – szögezte le az igazgató.

Elmondása szerint számára a jövő generáció orvosainak nevelése az egyik legfontosabb feladat, ezzel kapcsolatban a Hollandiában eltöltött évei alatt (1995-1997) szerzett meghatározó benyomásokat, és eldöntötte, hogy itthon is a holland mintát kívánja folytatni, ami egybecseng az egyetemen épp folyamatban lévő kurrikulumreformmal. A klinikán már hagyománnyá vált a fiatalok korai bevezetése a gyakorlatba, a „típusműtéteket” ugyanis minél hamarabb át kell adni számukra – vélte dr. Kóbori László. Hozzátette, hogy ebben a szakmában már a 30-as éveik elején el kell sajátítani az alapokat a gyakorlatban is; a cél az operáló rezidensek képzése.

Az oktatás területén szintén tervei között szerepel az amerikai Trialect programhoz való csatlakozás, melynek keretében nagy nevű egyetemekről (Harvard, Yale, UCLA, Cambridge, Heidelberg) fogadhatnának rezidenseket a klinikán. A programba való bekapcsolódás előkészületei már folyamatban vannak – tette hozzá dr. Kóbori László. A klinika 2011 óta a European Union of Medical Specialists (UEMS) akkreditált oktatóközpontja, az első négy között Európában; ezt a szakmaspecifikus képzést is folytatni kívánja.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy bár jelenleg is rendszeresen születnek közlemények a klinikán, ezt növelni kell; fontosnak tartja, hogy a fiatalok még aktívabban vegyenek részt a tudományos munkában. A transzplantáció multidiszciplináris léte miatt „szerencsés” terület meglátása szerint. Az MTA Metabolikus Gyógyszer-kölcsönhatások Kutatócsoportjával, dr. Monostory Katalin vezetésével közösen dolgoznak a májátültetett betegek testre szabott gyógyszeres kezelésével kapcsolatos módszertanon, amelyet a világon elsőként vezettek be a klinikai gyakorlatba. A másik fő kutatási irány a sebészeti anatómia témaköre, elsősorban a máj sebészeti anatómiai variációira koncentrálva, amely az élődonáció és split program alapja. A kutatás több mint 10 éve alatt közel 600 ún. korróziós preparátum készült, amelyeket az oktatásban is felhasználnak. Az anatómiai háttér és a témavezetés dr. Nemeskéri Ágnes egyetemi docens és dr. Kiss Mátyás érdeme az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Klinikai Anatómiai Kutatólaboratóriumában – ismertette az igazgató.

Dr. Kóbori László hangsúlyozta, hogy a klinika és a hazai transzplantációs program életében nagy mérföldkő és előrelépés volt az Eurotransplanthoz való csatlakozás 2013-ban. Ennek előkészítésében a klinika részéről az akkori igazgató, dr. Langer Róbert, valamint dr. Perner Ferenc vettek részt, dr. Kóbori László ebben az időszakban a Magyar Transzplantációs Társaság elnökeként segítette a munkát. A csatlakozást követően megugrott a donációk száma, ezzel együtt a vese élődonor aktivitás is (kb. 30/év), a sürgősségi transzplantációkat időben tudják biztosítani, illetve speciális igényű betegek esélyt kapnak a minél korábbi transzplantációra. Évente 120-150 vese-, 70-80 májtranszplantáció és 4-5 kombinált hasnyálmirigy-veseátültetés történik a klinikán. Az új igazgató a meglévő magas műtéti számokat mindenképpen tartani szeretné, emellett pedig egyes területeken profilbővítést is tervez (keresztdonáció, ABO inkompatibilis átültetések, gépi perfúzió stb.) és a kombinált átültetések (szív-máj, tüdő-máj és vese) továbbfejlesztése is napirenden van.

Az egyik legfontosabb cél a gyermek májátültetések továbbfejlesztése, amihez a 2000-től Hamburgban szerzett szaktudását és kapcsolatait használná fel az igazgató. 10 kilogramm súly alatti gyerekekről van szó, ami olyan „piros vonalat” jelent a májtranszplantációban, amikor mindent egy kicsit másként kell elvégezni, mint normál esetben, beleértve a hepatológus, radiológus, orvosok, intenzíves ápolók munkáját és a sebészeti technikát is – fejtette ki dr. Kóbori László. A tervezett együttműködési projektben a Hamburg-Eppendorf (UKE) egyetemi központ és az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika venne részt. Mint elmondta, a gyermek májátültetésen belül az élődonor és „split technika” bevezetését tervezi; utóbbi azt jelenti, hogy a szerv két részre való osztása után egyetlen szerv adományozásával egy felnőtt és egy gyermek májátültetése is lehetséges. Ezzel többszörözni lehet a transzplantációs lehetőségeket, és szerveket is vonzunk az Eurotransplanttól, mivel split-központból nagyon kevés van Európában – sorolta a célkitűzés további előnyeit dr. Kóbori László. Mindemellett az igazgató szükségesnek látja az szövettani háttér bővítését, amely segít a donorszervek alkalmasságának megítélésében, ezzel pedig növelhető a transzplantációk száma.

Intervenciós radiológiai hibridműtétek további fejlesztését is tervezi, hogy a sebészeti ellátás (rezekció, ablatio) mellett minimál invazív beavatkozásokat is nagyobb számban tudjanak kombináltan elvégezni, ami például daganatok teljes körű eltávolítása során előnyös lehet.

„A klinika teljesítménye és hírneve mindig felfelé ívelt az elmúlt negyed században, erre lehet támaszkodni és tovább építkezni az elődök: dr. Perner Ferenc, dr. Járay Jenő, dr. Langer Róbert, dr. Máthé Zoltán munkájából” – hangsúlyozta végül dr. Kóbori László, aki úgy gondolja, hogy egy jó nevű klinikát vett át, amely egy jól összekovácsolódott csapattal a régió nemzetközi vezető intézménye a 250 éves Semmelweis Egyetemen.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.