a Semmelweis Egyetem
46 nap
12 óra
31 perc
56 mp

Az ún. ketogén étrend és egy daganatellenes gyógyszer együttes alkalmazásából álló újfajta rákellenes kezelési módszer ígéretes kísérleti eredményeket hozott egy nemrég publikált tanulmány szerint, amelyben a Semmelweis Egyetem is részt vett egy nemzetközi kutatócsoport tagjaként. Dr. Christos Chinopoulos, az Orvosi Biokémiai Intézet docense elmondta: az egyetem elsősorban a vizsgálat alapkutatási részében vállalt szerepet. A cél, hogy az agydaganat egy agresszív típusa, a glioblasztóma kezelésére találjanak az eddigieknél hatékonyabb terápiát.

A kutatás során egy kalóriacsökkentett, ún. ketogén, azaz magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrendet kombináltak a kutatók egy már létező, az anyagcserére ható tumorellenes antibiotikum alkalmazásával a glioblasztóma kezelésére, amely egyfajta agydaganat, és azt találták, hogy jelentősen megnőtt a kísérletben vizsgált laboratóriumi állatok élettartama – mondta Dr. Christos Chinopoulos. Kifejtette, hogy a glioblasztóma egy olyan agresszív típusa az agydaganatoknak, ami eddig ellenállt a hatékony kezeléseknek, és amely tumornak a növekedését két energiaforrás táplálja: a glükóz, ami egy szénhidrát, valamint a glutamin, ami egy aminosav. Bár korábban külön-külön már alkalmazták a két terápiát, azt találták, hogy együttes alkalmazásuknak erős szinergikus hatása van ezeknek az energiaforrásoknak az elfojtására, azaz a tumor növekedésének megállítására. A glioblasztóma hatékony kezelése nagy előrelépés lenne, mivel a jelenlegi kezelési protokoll alkalmazása (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) esetében csupán 16 hónap a betegek átlagos várható élettartama, és a kezelés gyakran súlyos mellékhatásokkal is jár – mutatott rá a kutató.

A kutatás során más pozitív eredmények is születtek, például azt találták, hogy a ketogén étrend hatására a gyógyszer hatóanyaga könnyebben jutott át az ún. vér-agy gáton, ami az agyat védi a sérülésektől és egyéb beavatkozásoktól, és amin alapesetben a gyógyszerek nehezen hatolnak át. Ez a könnyebb átjutás azt jelenti, hogy kisebb adag is elég a gyógyszerből hogy kifejtse a hatását, ennek köszönhetően pedig a mellékhatások is csökkennek – magyarázta Dr. Christos Chinopoulos. A preklinikai fázisban lévő kísérletek során alkalmazott kezelés – azon kívül, hogy tumorsejteket pusztított el – a betegség tüneteit is visszafordította, csökkentve az ödémát, a vérzést és a gyulladást.

A nemzetközi együttműködésben megvalósult kutatás során a Semmelweis Egyetem annak felderítésén és megértésén dolgozott molekuláris szinten, hogy miért hatásos ez a speciális étrend-gyógyszer kezelési stratégia – ismertette Dr. Christos Chinopoulos. Hozzátette, hogy ez a téma áll a következő, kapcsolódó tanulmány középpontjában, amelyben az egyetemnek vezető szerepe lesz, és amelynek az eredményeit a közeljövőben publikálják. „Ezenfelül, az Elmélet Orvostudományi Központban nemrég létrehozott ún. RPPA laboron keresztül hozzáférünk számos emberi tumormintához is, amelyek segítségével azonosítani és megerősíteni tudjuk a glioblasztómák és más tumorok növekedési jelátviteli útvonalait, valamint a kezelés hatékonyságát – jegyezte meg a kutató.

Magyarországon van lehetőség ketogén étrend alkalmazására a betegek kezelése során, de csak a kemoterápiával és a sugárterápiával együttesen, azaz a tumorellenes gyógyszert ebben az esetben nem lehet használni. Dr. Christos Chinopoulos hangsúlyozta: a kutatás jelenleg korai, preklinikai fázisban van, így évekre vagyunk még attól, hogy a teljes kezelést alkalmazni tudjuk agydaganatos betegeken. Nagyon korlátozott számban egyes országokban (pl. Dél-Korea, Törökország és Egyiptom) ugyanakkor már van példa a humán használatra is. „Bízom benne, hogy ha nemzetközi szinten további sikereket mutat a kezelés, akkor hazánk és az Európai Unió is nyitott lesz az emberi alkalmazását illetően” – fogalmazott.

A nemzetközi kutatócsoport, amelynek a magyar kutatón kívül amerikai és venezuelai partnerek voltak a tagjai, néhány hete tette közzé eredményeit a Nature csoport egyik kiadványa, a Communications Biology című lap online kiadásában. A tanulmány vezető szerzői az amerikai Boston College kutatói, Thomas N. Seyfried és Purna Mukherjee voltak. A kutatócsapat további tagjai a Harvard Medical Schoolból, a venezuelai Zulia Egyetemből, valamint a Berg LLC nevű biotechnológiai cégből kerültek ki. Dr. Christos Chinopoulos a Semmelweis Egyetemen diplomázott 1998-ban, és 2005 óta az Orvosi Biokémiai Intézet munkatársa. 2018-ban munkájáért az egyetem Huzella Tivadar Emlékéremmel tüntette ki.

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Kiemelt kép forrása: rppa.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.