Csaknem 750 résztvevő, köztük több mint száz szakdolgozó regisztrált az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika (AITK) szervezésében megrendezett idei, három naposra bővült SIASTOK konferenciára. A Sürgősségi, Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai Szakterületek és Társszakmák Országos Konferenciájára 17 szakterületről 85 előadó érkezett, az elméleti képzést pedig számos gyakorlatot is érintő kurzus és műhely egészítette ki. Az idei kongresszus fő témája a betegbiztonság, ezen belül is külön hangsúlyt kap a társszakmák közötti együttműködés.

A Sürgősségi, Intenzív Terápiás, Aneszteziológiai Szakterületek és Társszakmák Országos Konferenciáján (SIASTOK) dr. Gál János, az AITK igazgatója, a kongresszus szervezőbizottságnak elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnökhelyettese, korábbi elnöke megnyitotta a kongresszust. Mint hangsúlyozta, már a kezdetektől, 2010-től részt vett a rendezvényen, amelyről tapasztalatai szerint mindig számos új és fontos információval gazdagabban térnek vissza a kórházakba a kollégák. Kiemelte az aneszteziológiai és intenzív terápiás szakma jelentőségét, mint mondta, az egész kórházszakma szempontjából fontos, hogy erős legyen ez a terület. Megköszönte a SIASTOK főszervezőjének, dr. Gál Jánosnak, a Semmelweis Egyetem AITK igazgatójának a kórházszövetség elnökségében végzett tanácsadói munkáját a klinikai és aneszteziológiai-intenzív szakterületen.

Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes a Klinikai Központ nevében egy bibliai idézettel köszöntötte a megjelenteket: „Bölcsesség által építtetik a ház, és értelemmel erősíttetik meg és tudomány által telnek meg a kamarák”. Utalt arra, hogy a kongresszus három napja kiváló alkalmat ad a résztvevőknek, hogy feltöltődjenek a legfrissebb tudományos információkkal, hogy aztán azt a betegágy mellett, a betegek érdekében tudják kamatoztatni. Kiemelte, hogy a programon hagyományosan számos diszciplína megjelenik egymás mellett, egymásra reflektálva, idén is a fogorvoslástól egészen a katasztrófa- és katonaorvostanig jelen vannak a különböző területek képviselői. Kiemelte a továbbképzés jelentőségét, amely a főszervező AITK-n is kiemelten fontos, hiszen a klinika továbbképzési tevékenysége a középiskolások oktatásától a posztgraduális képzésig terjed.

Dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, a Fogpótlástani Klinika igazgatója, aki a fogászati altatással és szedálással is foglalkozó első szekció („Fogas kérdések”) üléselnöke is volt, a megnyitón úgy fogalmazott: fontosnak tartja, hogy a fogászat is megjelenik a témák között. Emlékeztetett arra, hogy néhány éve indult meg intenzívebben a munkakapcsolat a fogorvosok és az aneszteziológusok között, amelyben a fogászati szakmai kollégiumon keresztül koordinációs szerepet vállalt. A sürgősségi fogorvoslás oktatásával, gyakorlatával kapcsolatban pedig az érintett egyetemi egységek között is elkezdődött egy párbeszéd – tette hozzá. Oktatási rektorhelyettesként kiemelte, hogy az AITK évek óta első helyen szerepel az Általános Orvostudományi Karon (ÁOK) belül az oktatói munka hallgatói véleményezésében, ami nemcsak a klinikát dicséri, de a hallgatók érdeklődését is jól jelzi a tudományterület iránt.

Galéria

12kép

Ez utóbbit dr. Hunyady László, az ÁOK dékánja is megerősítette köszöntőjében, melyben kiemelte: büszke rá, hogy a SIASTOK egyetemi rendezvénysorozatként indulva mára országos konferenciává nőtte ki magát. Fontosnak tartja, hogy az orvosok mellett a szakdolgozók részére is folyamatos képzést és tudásszerzési lehetőséget biztosít.

Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója – aki maga is aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos – a kórházi grémiumok, sürgősségi ellátók és az OMSZ közötti szoros szakmai együttműködés fontosságát hangsúlyozta, ami – mint fogalmazott – nagyon fontos, hiszen egy nyelvet kell beszélniük. Az aneszteziológia és intenzív terápia mindig is innovatív terület volt, amit ez a program is bizonyít – mondta.

Dr. Gál János, az AITK igazgatója, a szervezőbizottság elnöke kiemelte: a SIASTOK minden évben megújul. A Semmelweis Egyetem egykori rendezvényéből mára országos, majd nemzetközi szakmai konferencia, valamint a társszakmák bevonásával és szoros együttműködésével háromnapos, párhuzamos szekciókban bővelkedő gyakorlati és elméleti interaktív műhely vált. Mint emlékeztetett, ez már tulajdonképpen a 10 találkozó, ugyanakkor 2012-ben a SIASTOK SUN alcímen („Joint Symposium of Semmelweis University and NATO Centre of Excellence for Military Medicine”) angol nyelvű, nemzetközi tudományos kongresszus formájában rendezték meg, így a jövő évi alkalom lesz a jubileumi tizedik.

Az idei kongresszus központi témája a betegbiztonság, a plenáris előadások egyebek mellett az ezzel kapcsolatos, fejleszthető kérdéseket elemezik (pl. hasznos együttműködés a társszakmákkal, szubspecializálódás bizonyos szakágakon belül, a fejlődő monitorozástól várható előnyök, infektológiai kérdések, korszerű fájdalomcsillapítás stb.). Az elméleti képzéssel párhuzamosan mindhárom napra szerveztek szimulációs tréningeket, interaktív műhelyeket, szimpóziumokat.

A programra 726 résztvevő regisztrált az ország számos intézményéből, köztük több mint 100 szakdolgozó. A háromnapos programban 11 szekcióban 85 előadás szerepel 17 szakterület elismert szaktekintélyeitől, továbbá 15 különböző kurzuson, workshopon vehetnek részt az érdeklődők.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.