A hemato-onkológiai ellátás hangsúlyának megtartása és fejlesztése mellett egyebek mellett a reumatológiai, immunológiai és genetikai profilt, valamint a tudományos tevékenységet is tovább erősítené a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán dr. Kovács Gábor. A november 1-jével kinevezett új igazgató alapvetőnek tartja a fiatalok bevonzását, a humánerőforrás megtartását; nemzetközi szinten is versenyképes csapatot kíván építeni. Dr. Kovács Gábor a diploma megszerzését követően rögtön a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikára került, és harminc éve itt dolgozik.

Sosem volt kérdés, hogy orvos leszek, gyógyszerész szüleim már a kezdetektől ebbe az irányba tereltek – mondja dr. Kovács Gábor, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika új igazgatója. Az ugyanakkor, hogy az ötödévtől szerelemnek számító gyermekgyógyászat mellett az onkológia és a hematológia lesz a fő területe, nem volt ennyire egyértelmű a kezdetektől. 1988-ban rögtön a diploma megszerzését követően a klinikára került dr. Schuler Dezső hívására, majd nem sokkal később lehetőséget kapott egy heidelbergi ösztöndíjra, ahol nefrológiai területen dolgozhatott. Hazatérve a klinikai munka mellett a Kórélettani Intézetben végzett tudományos munkát és készült a nefrológia szakvizsgára. Azonban mikor a klinika hematológiai osztályán üres álláshelyek lettek, az akkori igazgató, dr. Fekete György mégis rá gondolt, és kérte, hogy kezdje el átképezni magát az onkológiára.

Ahogy dr. Kovács Gábor most visszaemlékezik, nehezen hozta meg a döntést, mivel tudta, hogy a daganatos beteg gyerekekkel való foglalkozás nagy lelki megterhelést jelent, ugyanakkor látta a kihívást is. A hematológiát és az onkológiát a szakma csúcsának tartja, hiszen átfogóan kell hozzá látni az egész medicinát, és ma már a beteg gyerekek 80 százaléka meggyógyul; erre kell fókuszálni. Dr. Kovács Gábor fiatalon lett a hematológiai osztály vezetője, éppen 20 évvel ezelőtt.

A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán az onkológiai profil mindig is a leghangsúlyosabb terület volt, a 124 ágy majdnem felén daganatos betegeket látnak el, ma már három különböző osztályon (vérképzőszervi daganatok, neuroonkológia és egyéb daganatok). Amellett, hogy országos központ a klinika ezen a területen, a nemzetközi hírneve is egyre erősebb, mindezt természetesen meg kell tartani és tovább kell fejleszteni – emelte ki terveiről beszélve. Dr. Kovács Gábor az onkológiai kutatási tevékenység és az új terápiás lehetőségekkel kapcsolatos klinikai vizsgálatok terén lát még lehetőséget a fejlesztésre, és kiemelten fontosnak tartja a fiatalok képzését és tudományos munkájuk támogatását. Jelenleg is tart a hemato-onkológiai részleg korszerűsítése, amelynek eredményeként jövőre egy 21. századi elvárásoknak mindenben megfelelő osztály jöhet létre.

Legnagyobb kihívásnak a humánerőforrás megtartását, fejlesztését és az utánpótlás biztosítását tartja. A következő 10 évben olyan erős csapatot akar felépíteni, ami világszinten is képes felvenni a versenyt.

Ahol lehetőség van rá, szeretné még hatékonyabbá tenni a munkafolyamatokat, és például bevezetni a délutáni rendelést, a rugalmasabb munkabeosztást. A reumatológia és az immunológia egyre erősödő profil a klinikán, ezen a területen még szélesebb körű betegellátást és tudományos munkát szeretne. A neurológia terén (pl. izomvizsgálatok, neuromuszkuláris betegségek) is országos központtá kezd válni az intézet, a gyerekkori izombetegségek országos ellátását is tovább kívánják fejleszteni. Nagy hangsúly lesz a klinikai genetikai képzésen és ellátáson, mivel ez a terület ma már kulcsfontosságú. Szintén látványosan fejlődik a sebészet és a daganatsebészet, de mindezek mellett természetesen az általános gyermekgyógyászati ellátást is magas színvonalon kívánják fenntartani – részletezi dr. Kovács Gábor.

Az igazgató mindezek mellett fontosnak tartja a kiszámíthatóságot és a rendet. Bár a felesleges bürokráciát, mint mondja, ő sem szereti, de bizonyos dolgok nem megkerülhetőek, így a minőségbiztosítási rendszerre, a belső protokollok és munkautasítások kidolgozására nagy hangsúlyt kíván fektetni.

A szakmai eredményeken túl dr. Kovács Gábor a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyik legnagyobb erényének tartja a sajátos, bensőséges hangulatot, a közvetlen, beteg- és szülőcentrikus légkört, amit mindenképp szeretne megőrizni és tovább erősíteni.

Az igazgató, aki húsz éve tanulmányi felelőse is a klinikának, az oktatásra kitérve kiemelte, hogy nemcsak a tudásanyag átadása a lényeges, hanem a szemléletformálás is. Nagyon fontosnak tartja a szakmai és emberi alázatot, és egyfajta szerénységet, mint mondja, magunkkal, a betegekkel és a betegségekkel szemben. Nem szabad azt hinnünk az orvostudományban, hogy mindent tudunk a betegségekről. Nagyon sok bölcsesség, tapasztalat, rutin és egy pici kurázsi kell ahhoz, hogy az emberből jó orvos legyen – fogalmaz. Fontos ars poetica számára, hogy az orvoslás tudomány és művészet is, hiszen mindig személyre szabottan, az adott betegre kell adaptálni a korábban megtanultakat.

A tudományos munkája során dr. Kovács Gábor gyógyszergenetikai és farmakokinetikai vizsgálatokat végez, ebben a témában védte meg az akadémiai nagydoktoriját a közelmúltban, hazai kutatások és együttműködések eredményeképpen. Azt vizsgálta, hogy a daganatterápiában alkalmazott citosztatikus kezelések miért hatnak különbözően az egyes betegekre. Ezzel együtt alapvetően klinikusnak tartja magát, a mai napig rendel, vizitel, beteget lát el, és ezen nem is szeretne változtatni. Úgy véli, eddigi szakmai életútja jó példa arra, hogy Magyarországon is lehet boldogulni, és minden fiatalt arra buzdít, hogy a képzés, illetve a külföldi tapasztalatok során megszerzett tudást itthon kamatoztassa.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.