Szerdán elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáját az a 64 éves futó, aki október elején a Budapest Maraton versenyén kapott infarktust. Herendi Péter a maraton 11. kilométerénél, a pesti rakparton esett össze, keringése és légzése leállt. Mint később kiderült, a keringés összeomlását heveny szívizom infarktus okozta. A futó életét az azonnali újraélesztés mentette meg, melyet dr. Papp Letícia kardiológussal és dr. Bokor András szülész-nőgyógyásszal együttműködésben dr. Szarvas Gábor, a Semmelweis Egyetem gyermekgyógyász szakorvosjelöltje kezdett meg. A maratoni futót tíz nappal a sikeres újraélesztést követően engedték haza.

Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a férfit a sikeres újjáélesztést követően az Országos Mentőszolgálat kollégái a klinikára szállították, ahol szívkatéter segítségével sikerült megnyitni az infarktust okozó koszorúér elzáródást. Bár a futó keringése a szívinfarktus legsúlyosabb korai szövődménye, a kamrafibrilláció miatt állt le, az azonnali orvosi beavatkozásnak köszönhetően nem szenvedett maradandó károsodást – ismertette az esetet a klinikaigazgató. Hozzátette: ilyen esetekben csak akkor van esélye a betegnek a túlélésre, ha a közelben tartózkodó laikusok közül valaki elkezdi az újraélesztést.

A pácienst ellátó orvosok a kar verőerén keresztül felvezetett szívkatéter segítségével egy speciális fémhálóval tágították ki az érszűkületet, így biztosítva a vér szabad áramlását, és a szívizomzat vérellátását – összegezte a beavatkozás lényegét.

Dr. Becker Dávid, a klinika igazgatóhelyettese a beteg állapotáról és az utókezelésről szólva elmondta: a beteg kiváló állapotban van, és komoly esély van arra, hogy megfelelő ellenőrző vizsgálatokat, és a rehabilitációt követően a páciens visszatérjen az aktív sporthoz.

2018.10.17. Újraélesztett maratoni futó távozása a klinikáról.

Herendi Péter életét három, a versenyen szintén induló orvos mentette meg, akik azonnal megkezdték az újjáélesztését. Dr. Szarvas Gábor, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakorvosjelöltje, dr. Papp Letícia, a Honvédkórház kardiológus szakorvosa és dr. Bokor András szülész-nőgyógyász miután átadták a beteget az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, lefutották a 42 kilométeres távot.

Herendi Péter a sajtótájékoztatón köszönetet mondott az életét megmentő három orvosnak. Elmondta, 47 évesen, 17 évvel ezelőtt, lánya születésekor fogadta meg, hogy lefut egy maratont, amit azóta négy alkalommal teljesített. Kiemelte: az első perctől kezdve orvosi ellenőrzés mellett sportol, és egészséges életet él. Herendi Péter hozzátette, maratont egyedül többet nem vállal, viszont váltóban, lányával közösen jövőre is szeretne indulni a Budapest Maratonon. Herendi Péter olyannyira a futás szerelmese, hogy 2005 óta vidéki lakóhelyén saját versenyt szervez.

Dr. Merkely Béla az esemény végén elismerésként a Semmelweis Egyetem Pro Universitate Díj ezüst fokozatát adta át a mentésben résztvevő orvosoknak, majd elmondta, az egyetem szándéka, hogy segítse a laikusokat az újraélesztés helyes technikájának elsajátításában. Az egyetem jövőre ünnepli fennállásának 250. évfordulóját, ezért 250 civilnek biztosítanak lehetőséget arra, hogy megtanulják az újraélesztés technikáját. (FRISSÍTÉS: a meghirdetett helyek péntek délutánra beteltek.)

A rektor az eset legfőbb üzeneteként megfogalmazta: a sport önmagában nem veszélyes, nem szabad azonban elfelejteni, hogy a hirtelen fellépő, keringésleállást okozó szívritmuszavar ellátását azonnal el kell kezdeni. A 35 év feletti sportolók ráadásul 500-szor nagyobb eséllyel vannak kitéve a hirtelen szívhalált okozó koszorúérbetegség kockázatának, ezért számukra kiemelten fontos a rendszeres kardiológiai kontroll.

Kovács Eszter – Haszon-Nagy Zsófia
Fotó: Adrián Zoltán

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.