A Semmelweis Egyetem bevonásával az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkársága szervezésében számos hazai és nemzetközi tudományos és kulturális szervezet, oktatási intézmény és nagykövetség működik együtt annak érdekében, hogy a 2018-as Semmelweis-emlékévben minél szélesebb körben tisztelegjenek a 200 évvel ezelőtt született Semmelweis Ignác emléke és munkássága előtt. Az egyetemhez kötődő programokról dr. Szél Ágoston rektor és dr. Rosivall László, a Semmelweis Emlékbizottság elnöke beszéltek honlapunknak.

Az emlékévet elindító, és egyben a legfontosabb országos program az a konferencia lesz, amely június 5-én a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem közös szervezésében, a kormányzat támogatásával, külföldi előadók és partnerek bevonásával valósul meg – ismertette dr. Szél Ágoston. Öröm számunka, hogy Semmelweis Ignác személye, tragédiája egyre többfelé ismert a világon – tette hozzá. Egy ilyen kiemelt évforduló lehetőséget ad arra, hogy méltó módon tisztelegjünk előtte, hiszen munkássága nemzeti kincs – szögezte le a rektor.

A Semmelweis Egyetem és a Magyar Nőorvosok Társasága, az Orvosi Hetilap, a Semmelweis Kiadó, a Professional Publishers, az Akadémiai Kiadó Zrt., az Ian Donald Inter-University School és a Medicina Könyvkiadó Zrt. közös tudományos ülést szervez június 30-án, az egyetemi eseménysorozat legkiemelkedőbb napján. Mint ismert, dr. Szél Ágoston megbízása is ezen a napon jár le, ami a rektor szavai szerint annyiban érdekesség, hogy a Semmelweis Ignáchoz kapcsolódó emlékévek egyfajta keretet adnak második rektori ciklusának. Mint felidézte, 2015-ben, a megbízatás kezdetén Semmelweis halálának 150. évfordulójáról emlékezett meg az egyetem. Hozzátette, az akkor megszervezett jeles programok is izgalmas részét képezték rektori pályafutásának.

Június 30-án, a tudományos ülés után, ünnepélyes keretek közt, hazai és nemzetközi egyetemi vezetők részvételével avatják fel Madarassy István szobrászművész sárgarézből hajlított, kétalakos, várandós nőket ábrázoló szobrát a Központi Betegellátó Épületben.

Dr. Rosivall László hangsúlyozta, egész éves eseménysorozatról van szó, aminek folytatása is lesz, mivel 2019-ben fennállásának 250 éves évfordulóját ünnepli majd az egyetem. 2017 őszén a Nemzeti Színházban hazánkban először és nagy sikerrel mutatták be Jens Bjorneboe norvég szerző 1958-ban írt Semmelweis-drámáját. Számos előzetes rádió- és TV-riport jelent meg az emlékévről – ismertette dr. Rosivall László. Az egyetemi emlékbizottság gondozásában nyomdai előkészítés alatt van a mintegy 1000 oldalas, eddig nem ismert részleteket és adatokat is feltáró, számos nemzetközi szerző részvételével megjelenő Emlékkönyv kézirata. A bizottság segítségével, az országos programsorozat keretében a világ számos pontján Semmelweis-szobrot avatnak az anyák megmentője előtt tisztelegve: Tokió, Prága, Krakkó, Berlin, Regensburg, Komárom, Maribor, Marosvásárhely, Temesvár, Los Angeles, Torontó mellett további helyszínekkel is folyik az egyeztetés – számolt be az egyetemi emlékbizottság elnöke kiemelve, hogy a nagy hírű tudóst ábrázoló szobrok a magyar tudomány és kultúra követei. Hozzátette, a Magyar Posta emlékbélyeget, a Magyar Nemzeti Bank emlékérmet ad ki, az országos programsorozat részeként Budapesten és Miskolcon pedig színpadra kerül Ray Lustig amerikai kortárs zeneszerző Semmelweis című operája. Egyetemünkön Semmelweis Emlékmúzeum kialakítására kerül sor, egyetemi emléklevélpapír is készül, az Alumni Igazgatóság szervezésében pedig emlékséta is lesz az ünnepségsorozat folyamán – sorolta dr. Rosivall László.

Az emlékbizottság elnöke kiemelte, a történelem megértése nem a múltba fordulást, hanem a gyökeres jövő építését jelenti, ezért magyar és angol nyelvű, külsős érdeklődők számára is nyitott, szabadon választható orvostörténeti kurzus indult az egyetem névadójáról. A még fiatalabb korosztály tagjai – mintegy 22 ezer középiskolás – a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) jóvoltából tanulmányi versenyeken, emlékelőadásokon vehetnek részt. Dr. Rosivall László örömét fejezte ki, hogy több hazai és nemzetközi szervezet, oktatási intézmény, külképviselet is csatlakozott a programsorozathoz.

Várhatóan részben a Kutatók Éjszakájához, részben a magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódóan ősszel közös egyetemi, akadémiai tudományos kerekasztal-beszélgetés, illetve emlékülés lesz az egyik legfontosabb záró program.

Dr. Szél Ágoston rektor az emlékév jelentőségéről, legfőbb célkitűzéseiről szólva elmondta, amikor 1974-ben felvették az egyetemre, ami már akkor is Semmelweis Ignác nevét viselte, sosem esett szó a névadóról. Az emlékév egyik fontos üzenete, hogy az egyetem hallgatói – és egyéb események résztvevői is – megismerjék Semmelweis életútját, akit nem túlzás a legnagyobb magyar orvosnak nevezni, és akit a világszínvonalban is a legnagyobbak között kell említeni. Az ő tragédiáját, sikereit és kudarcait, hibáit és erényeit megismerve mindenki számos következtetést vonhat le saját magára vonatkoztatva is – zárta gondolatait a rektor.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.