Dr. Szendrői Miklós: szívügyem volt, hogy minden profil hangsúlyt kapjon

Huszonkét évig vezette az Ortopédiai Klinikát Dr. Szendrői Miklós, aki az idei Semmelweis Napon arany pecsétgyűrűt vehetett át leköszönő tanszékvezetőként. Vezetése alatt számos új profillal bővült a klinika, és mint mondja, mindig is szívügye volt, hogy saját területe, a csontdaganatok mellett minden más profilt is fejlesszen. A klinika ma az ortopédiai repertoár gyakorlatilag teljes skáláját lefedi a gerincsebészeten kívül.

Dr. Szendrői Miklós patológusként kezdte a pályáját Dr. Lapis Károly intézetében. Bár – mint mondja – mindig is klinikus akart lenni, és ezt Lapis professzornak meg is mondta őszintén, úgy érezte, nagyon jó alapot ad a patológia. Az ortopédia ugyanakkor már ekkor is közel állt hozzá: ő végezte a klinika daganatos betegeinek szövettani vizsgálatát, a kórbonctani-kórszövettani után pedig ortopédiai szakvizsgát is szerzett. Dr. Vízkelety Tibor akkori igazgató a csontdaganatos betegek ellátásának fejlesztése, egy sebészi stáb kialakítása érdekében hívta át őt a klinikára, ahol továbbvihette azt a feladatot, ami számára igazából vonzó volt a patológiából. Mint fogalmaz, a szövettani diagnózisok felállításának szinte oknyomozói képességet igénylő feladatai mindig is nagy örömet okoztak számára.

Dr. Szendrői Miklós 1995-től lett a klinika vezetője, mint hangsúlyozza, egy nagyon jól működő intézményt vett át a nemzetközi szinten elismert szaktekintély Dr. Vízkelety Tibortól. Részben az általa elindított utat folytatta, a klinika továbbra is Magyarország legnagyobb ortopédiai intézete, amely a gerincsebészeten kívül gyakorlatilag az ortopédia minden területét lefedi, sőt 2008-ig még traumatológiát is végeztek. Kiemelte a gyermekortopédiai profilt, mely haladt tovább a Vízkelety professzor által meghatározott úton, és Dr. Szőke György vezetésével nemzetközi hírnévre tett szert.

Vezetőként a továbblépést ugyanakkor annak a speciális profilnak a fejlesztése jelentette számára, melyért Vízkelety professzor annak idején áthívta a klinikára. Az évek során létrehozott csonttumor és lágyrész szarkóma regiszter hazai szinten egyedülálló, de Európában is a tíz legjobb regiszter közé tartozik – emeli ki Dr. Szendrői Miklós. A regiszterben tárolják az érintett betegek minden anyagát, a teljes klinikai dokumentációt, a szövettant, szövetmintákat, képalkotók dokumentumait. A regiszter egy kincsesbánya, mely számos kutatás, nemzetközi együttműködés alapját adja, de ez tette lehetővé két mozgásszervi daganatokról szóló könyv megírását is – teszi hozzá.

A magyarországi csontszarkómás betegek 80 százalékát a klinika látja el, míg lágyrész szarkómánál ez az arány 20-25 százalék. Speciális esetben a csont áttétes daganatait is kezelik, protézist ültetnek be, melyhez szintén rendelkezésre áll regiszter. Dr.  Szendrői Miklós két, specifikusan mozgásszervi daganatokkal foglalkozó nemzetközi társaságban is aktív szerepet vállalt, egyiknek a vezetője, másik vezetőségi tagja is volt.

„Felemelő érzés, ha az ember a saját szakterületén megélheti azt, hogy egy új terápia hatalmas lendületet ad az adott betegség kezelésében” – fogalmaz, arra utalva, hogy a nyolcvanas évek közepén vezettek be egy hatásos kemoterápiát, mely következtében a gyermekkori oszteoszarkóma esetén az addigi 30-40 százalékos túlélési mutató 65-70 százalékra nőtt. Ezzel párhuzamosan elindították Magyarországon az amputációt kiváltó végtagmegőrző műtéteket is, melyhez nagyban hozzájárult a klinika munkatársaival tervezett csonttumor endoprotézis rendszer, amely segítségével a csontdefektusokat, ízületeket pótolni tudják. Létrehoztunk egy csontbankot és kialakítottunk egy protézis rendszert is – összegezte Dr. Szendrői Miklós.

Az ortopédia egyébként más szempontból is nagy változásokon ment keresztül a klinika élén eltöltött több mint két évtized alatt. Ma már egyre idősebbeknél – akár 80-85 éves korban – is bátran operálnak, a térd- és csípőprotézis beültetések pedig slágerműtétekké váltak, évi kb. 15 ezret végeznek ezekből Magyarországon.

Dr. Szendrői Miklós, mint hangsúlyozza, mindig szívügyének érezte, hogy a csont- és lágyrészszarkómán túl a többi profilt is erősítése, és „ne uralkodjon az ő speciális területe az egész házon”. Mint mondja, büszke rá, hogy ugyanolyan fontos számára a lábsebészet, kézsebészet, a vállsebészet, a gyermekortopédia, mint a csípő-térd endoprotetika, vagy tumorsebészet.

„Fiatalon, 43 évesen lettem klinikaigazgató, és majdnem negyed évszázada vezetem a klinikát, aminek elsősorban adminisztratív részében el is lehet fáradni” – mondja Dr. Szendrői Miklós arról, hogy milyen érzésekkel köszön le a tanszék vezetéséről. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy mivel nagyon szeret dolgozni, és máig 10-12 órát van bent, biztos benne, hogy megtalálja a helyét a klinikán. Reményei szerint többet tud majd foglalkozni a tudománnyal, a daganatos betegek anyagainak feldolgozásával, emellett terve, hogy beszáll az oktatásba és többet asszisztál a műtőben fiataloknak, továbbá reményei szerint több ideje lesz kilenc unokájára is.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

printNyomtatás ▲ Fel ◀ Vissza

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.