Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán folyó betegellátást csaknem 14 millió forint értékű véralvadás analizátor készülék segíti. Az országban ez a 17. ilyen eszköz, amit használatba helyeztek a TEST-VÉR Egészségpénztár jóvoltából. A gyorsan és biztonságosan használható Rotem Sigma készülék nagyon rövid idő alatt feltárja a véralvadászavar okát, így a különböző vérkészítmények adása minimalizálható, illetve a véralvadásban bekövetkező változásokról is nagyon pontos visszajelzést ad.

Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója az ünnepélyes átadón elmondta, hogy az intézményben évente körülbelül 60 ezer járóbeteg és 6 ezer fekvőbeteg gyereket kezelnek, többek között májbetegeket is. Hozzátette, hogy az ilyen típusú betegség sok esetben különböző véralvadási zavarokkal járhat, így ezeknek a gyerekeknek az ellátását is elősegíti a készülék. Kiemelte, hogy a májbetegek mellett a készüléket az új Sürgősségi Osztály, a Gyermekintenzív Osztály, a Koraszülött Intenzív Osztály és a Gyermeksebészeti Részleg is számos beteg gyermek ellátása során tudja majd használni. A klinikán egy minőségi ugrás következik be, gyorsabbá és biztonságosabbá válik a betegellátás – emelte ki.

A modern készülék alapvetően nem a klasszikus módszerekkel dolgozik, ugyanis grafikusan és számokkal is kimutatja az egész alvadás dinamikáját– mondta dr. Krivácsy Péter, a klinika osztályvezető főorvosa. Nagy előnye, hogy a vizsgálat közvetlenül a betegágy mellett végrehajtható – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy például sokszervi elégtelenség esetén, májbeteg gyerekeknél vagy például műtéti körülmények között, súlyos vérzéseknél, az analizátor rövid időn belül képes pontos eredményeket kimutatni.

Domak Péter a TEST-VÉR Egészségpénztár ellenőrző-bizottságának elnöke elmondta, hogy ez a 17. véralvadás diagnosztikai készülék, amelyet magyarországi kórházakban helyeztek használatba. Kiemelte, hogy a Sigma típusú gép a Rotem technika csúcstechnológiája, ugyanis teljesen automatizált. Hozzátette: büszkék arra, hogy nemcsak felnőttek, de gyermekek ellátásában is segíthetnek.

Az átadási dokumentumok aláírását követően Domak Péter egy dísztáblát adományozott a klinika igazgatójának. A készüléket a Sürgősségi Osztályon helyezték el, ahol Burányi Zoltán, a készüléket forgalmazó cég termékfelelőse ismertette az újgenerációs eszköz használatát.

Homonnay-Bukovenszki Orsolya
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.