Idén is ezres nagyságrendű érdeklődőt vonzott a Semmelweis Egyetem a Kutatók Éjszakáján. Szeptember 30-án kora délutántól késő estig csaknem száz programmal, több tucat helyszínen várták a vendégeket. A hagyományosnak számító rendezvények közül ezúttal is a bonctermi látogatások, az ikerkutatások és a különféle orvosi képalkotó eljárások bizonyultak a legnépszerűbbnek. Szintén sokan voltak kíváncsiak az Egészségtudományi Kar szülészeti szimulátorára is, amely újdonságként mutatkozott be a Kutatók Éjszakáján.

A bonctermi látogatások, az ikerkutatások, a különféle képalkotó eljárások, a sebészeti innovációk, a műtőtermi bemutatók, a kémiai, biokémiai kísérletek és a szűrővizsgálatok minden évben nagy érdeklődésre tartanak számot, a hagyományosan népszerűnek számító  programok mellett azonban idén is készültek újdonságokkal a szervezők. Ezek közé tartozott az Egészségtudományi Kar szülészeti szimulátora, amely az anyai- és magzati paraméterek monitorozása mellett alkalmas a szülés folyamatának levezetésére és különböző beavatkozások kivitelezésére. Az érdeklődők végigkísérhették a szülés folyamatát, sőt, a vállalkozó kedvűek akár le is vezethettek egy szülést. A program olyannyira népszerű volt, hogy végül az eredetileg meghirdetett három csoportnál többet kellett indítani, hogy minden érdeklődő megnézhesse a babát. A Kutatók Éjszakája programsorozat keretében beteg gyerekek rajzaiból nyílt kiállítás a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben, a pályázatra több száz alkotás érkezett a világ számos országából.

Ezúttal is azokat a programokat kedvelték a leginkább az érdeklődők, amelyekre az előadások mellett gyakorlatokkal, kísérletekkel, bemutatókkal is készültek a szervezők. A részvételi adatok összesítése később várható, az azonban már látszik, hogy idén is ezres nagyságrendű látogatót vonzott a Semmelweis Egyetem a Kutatók Éjszakáján.

Kele Tímea
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

12kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.