RS47599_KA-20160407-IMG_0590-scrÚj sebészeti eljárásokat, új műtéti technikákat és műszereket mutattak be a Szemészeti Klinikán végzett műtétek során, amelyet a Magyar Katarakta és Refraktív Sebészeti Társaság siófoki kongresszusának résztvevői élő közvetítésben, a hallgatók pedig a klinika tantermében követtek nyomon. Az egyik műtétet dr. Filkorn Tamás, a klinika orvosa végezte. 

Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatója honlapunknak elmondta, az élő sebészet azt jelenti, hogy a klinikán végzett műtétek során a kongresszus résztvevői egy képernyőn követik, amit az operációt végző orvos a mikroszkópban lát. Hozzátette, ezek a bemutató műtétek nagyon népszerűek, a kongresszusra mintegy 460-an regisztráltak, nemcsak Magyarországról, de a környező országokból is sok vendég érkezik.

RS47611_KA-20160407-IMG_0533-scrDr. Nagy Zoltán Zsolt a bemutató műtétek közül hármat emelt ki. A dr. Filkorn Tamás által végzett hályogműtétnek az volt a különlegessége, hogy egy új fakoemulzifikációs készülékkel végezte, illetve egy új operációs mikroszkóppal. Emellett bemutattak egy olyan műtétet is, ami egy korábban már megoperált szemen képződött hályog eltávolítását mutatta be. Mint az igazgató elmondta, a szemlencse mögött elhelyezkedő üvegtest egy kocsonyás anyag, amit ha eltávolítanak, vízszerű anyag kerül a helyére, aminek más a biomechanikus viselkedése, így más műtéti technikát kell alkalmazni a biztonságos kezeléshez.

RS47619_KA-20160407-IMG_0512-scrHasonlóképp a szokásostól eltérő műtéti technikát mutatták be azon a műtéten, melynek fókuszbán az állt, hogyan kell megoperálni a szemet, ha az eltolódott szemlencse miatt nincs ereje a szemlencsetartó rostoknak.

Emellett újfajta műlencséket is bemutattak: egy magyar cég fejlesztette ki az ún. preloaded lencsét: egy 2 és fél milliméteres seben keresztül helyezik a szembe az összehajtott lencsét, ezzel növelve a biztonságot és a sterilitást. 

RS47606_KA-20160407-IMG_0555-scrA kongresszus első napján nyolc élő sebészeti bemutató műtétet közvetítettek, délután pedig az operációt végző orvosok kerekasztal-beszélgetéseken is részt vettek. A cél az, hogy szakmai útmutatást, biztatást kapjanak a kollégák – fogalmazott dr. Nagy Zoltán Zsolt.

A két és fél napos kongresszuson 74 előadás hangzott el három szekcióban, emellett számos kurzust tartottak, amelyek során összefoglalták a szakterületekhez tartozó legfontosabb tudnivalókat. A kongresszuson külföldi meghívott előadók is részt vettek, ők a szem elülső részének betegségeiről, új műtéti eljárásokról és a szaruhártya-gyulladás kezeléséről tartottak előadásokat.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.