Az év végéig fel kell állnia a 2017-es vizes világbajnokság orvosi, egészségügyi hátterét biztosító, mintegy 600 fős csapatnak – mondta dr. Merkely Béla, a stáb vezetője, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója a 2015-ös kazanyi úszó-világbajnokságon szerzett tapasztalatok alapján arra számít, hogy több ezer esetet kell majd ellátniuk. Az egyszerű gyomor-bélrendszeri panasztól az eszméletvesztésen át a hirtelen szívhalálig mindenre fel kell készülni. Külön kihívást jelent majd a vb-hez kapcsolódó Masters Világbajnokság, melyen szenior versenyzők mérik össze a tudásukat, akik között akár százéves résztvevők is lesznek.

3_RS46234_KA-20160229-IMG_6477-scrAz orvos-egészségügyi csapat egyrészt a sportolók lakóhelyén, vagyis a szállodákban lesz jelen, valamint a sportlétesítményekben és az egyéb versenyhelyszíneken – a toronyugrás (high diving) a Dunán lesz, míg a hosszútáv-úszás Balatonfüreden. Mindezen felül biztosítani kell a sürgősségi és egyéb kórházi ellátást is, melyben részt vesz az egyetem Uzsoki utcai Kórházban működő Traumatológiai Tanszéke, valamint a Semmelweis Egyetem komplett klinikai infrastruktúrája – itt lesznek a nézők számára ajánlott ellátóhelyek is. A Külső Klinikai Tömbben lévő, Korányi projekt keretében felépült Központi Betegellátó Épület világbajnoki klinikaként működik majd, de részt vesz még az ellátásban természetesen a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, valamint a Fogpótlástani Klinika és a Szemészeti Klinika. Világos betegutak lesznek annak érdekében, hogy az általános ellátási feladatok a verseny ideje alatt is zavartalanul folyhassanak – emelte ki.

„Magyarországon ekkora sportesemény még nem volt, és a vizes vb összességében is a világ harmadik legnagyobb sportrendezvénye, így hatalmas a megtiszteltetés, de a feladat is, melyhez több partnerrel együtt kell működni” – hangsúlyozta dr. Merkely Béla. A Traumatológiai Tanszéken és az Uzsoki utcai Kórházon kívül a fő együttműködő partner az Országos Mentőszolgálat, az élővizes eseményeken a vízimentők, valamint a Magyar Antidopping Csoport.

A 200 szakorvoson és 200 szakápolón felül 200 orvostanhallgató, vagy kezdő orvos önkéntest is keresnek, mind a fő eseményre, mind az ahhoz kapcsolódó Masters Világbajnokságra. „Életre szóló élmény részt venni egy ekkora nemzetközi sportesemény egészségügyi stábjában, közvetlen közelről látni az eseményeket és világnagyságok egészségügyi ellátását támogatni, így buzdítok minden sport iránt érdeklődőt a jelentkezésre” – hangsúlyozta dr. Merkely Béla.

4_RS46251_KA-20160229-IMG_6345-scrAz önkéntesektől nem várják el, hogy önálló döntéseket hozzanak, de meg kell tudniuk kezdeni adott esetben egy újraélesztést, valamint fel kell ismerni, hogy baj esetén milyen betegellátási láncot kell elindítani. Minderre felkészíti a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatóit a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika két kurzusa (EKG a klinikumban, Sportkardiológia). A többi egyetemről érkező orvostanhallgató a verseny előtti hetekben vehet majd részt egy néhány napos felkészítésen. Az önkéntesek is megkapják a FINA egyen-sportruházatát, és bizonyos versenyszámokra belépőjegyhez is juthatnak. Önkéntesnek a mostani negyed, ötöd, hatodéveseket, rezidenseket, PhD-hallgatókat várják.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika nyolc éve foglalkozik sportkardiológiával. A sportolók kardiovaszkuláris terhelhetőségére a 2008-as pekingi olimpia előtt Kolonics György halála irányította rá a figyelmet, ezt követően fogalmazódott meg, hogy szisztematikus kardiális vizsgálatra van szükség az élsportolók esetében. A halálesetet követően a klinika segítségével minden kiutazó sportolót megvizsgáltak, mára pedig általánossá vált a sportolók kardiális szűrése, melynek része már minden esetben a szívultrahang-vizsgálat, valamint egyes rizikófaktorok megléte esetén a szív CT és MR vizsgálatok.

A Városmajori Klinikán kialakult mindezzel kapcsolatban egy olyan „know how”, mely tükröződik a sportkardiológiai publikációk magas számában is. A mostani felkérés az elmúlt évek magas színvonalú munkájának elismerése – mondja dr. Merkely Béla.

Az egészségügyi csapatba erre a linkre kattintva lehet jelentkezni. 

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.