power-597169_1920A földgáz után a villamosenergia-beszerzésnél is közös fellépést kezdeményezett a Semmelweis Egyetem kancellárja: kilenc felsőoktatási intézmény és Pécs város önkormányzata fogott össze, és ért el kedvezőbb árat a közös közbeszerzéssel, melynek köszönhetően olcsóbban szerezhetik be a villamos energiát 2016. január 1-jétől.

A Semmelweis Egyetem a maga és a többi intézmény nevében (Eötvös József Főiskola, Károly Róbert Főiskola, Károly Róbert Kutató-Oktató Nonprofit Kft, Testnevelési Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Zeneművészeti Egyetem, Magyar Táncművészeti Főiskola, Pécsi Tudományegyetem, Színház- és Filmművészeti Egyetem) 2015. július 29-én tette közzé ajánlati felhívását uniós nyílt közbeszerzési eljárás keretében a 2016. január 1- 2016. december 31. közötti időszakra vonatkozó villamos energia beszerzésre.

A tíz intézmény együttes tervezett villamos energia igénye mintegy 94,5 millió kWh, ami a magyar piacon már jelentős mennyiségnek számít; ebből 30 millió kWh a Semmelweis Egyetem felhasználása – tájékoztatott dr. Ménesi Balázs beszerzési igazgató. Mint elmondta, ketten tettek érvényes ajánlatot. A papíron beadott legkedvezőbb ár nettó 1 milliárd 886 millió Ft volt, ami a 37 lépéses elektronikus liciten még további közel nettó 486 millió forinttal csökkent.

c3b3raMindez azt jelenti, hogy januártól mind a tíz intézménynek 14,80 forint+Áfa/kWh egységárat kell csak fizetnie, szemben a korábbi átlagos 16,32.+Áfa/kWh árral. Az egyes intézmények jelenlegi egységárai nettó 14,6 Ft/kWh és 24,49 Ft/kWh között mozognak. A tíz intézmény – jelenlegi árral és az éves mennyiséggel számított – együttes megtakarítása bruttó 182 millió Ft lesz 2016-ban. A Semmelweis Egyetem esetében a jelenlegi árral számolva ez mintegy 400 000 forint megtakarítást jelent. Ez azt mutatja, hogy eddig is jó áron szerezte be a villamos energiát az egyetem, amit a közös beszerzéssel sikerült még egy kicsit tovább javítani – mondta a beszerzési igazgató.

Hozzátette: a jövő évre tervezett maximális összeghez, vagyis az eljárás során megnevezett ún. fedezethez képest még jelentősebb, mintegy 10 százalékos az egyetem megtakarítása. Minden közbeszerzési eljárás esetén meg kell ugyanis határozni a várható fogyasztás alapján azt az összeget, amelyet a beszerzés kezdeményezője maximálisan szán a villamos energiára. Ez a „fedezet” ebben az esetben a tervezett 94,5 millió kWh-s mennyiségre 16,5 forint +áfa/kWh egységárral számolva 1 milliárd 560 millió forint nettó összeget jelent a tíz intézmény vonatkozásában. Ezt a tervezett maximális összeget sikerült összességében nettó 160 millió forinttal csökkenteni – mutatott rá az igazgató.

Korábban a földgázbeszerzés kapcsán fogott össze a Semmelweis Egyetem kancellárjának kezdeményezésére nyolc felsőoktatás intézmény, mellyel összességében 400 millió forinttal kedvezőbb árat sikerült elérni. Az akkori és a mostani számok is azt bizonyítják, hogy együttműködéssel, csapatmunkával jobb eredményt lehet elérni, mintha mindenki külön tárgyalna. A két sikeres projekt nyomán dr. Szász Károly kancellár várhatóan azt kezdeményezi majd, hogy az energia beszerzések tekintetében minél szélesebb körben fogjanak össze felsőoktatási intézmények, melyek az egységes fellépéssel megtakarítást érhetnek el.

DP

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.