Megelőző kampányt indít a tűszúrásos balesetek előfordulásának csökkentése érdekében a Biztonságtechnikai Igazgatóság és a Kórházhigiénés Osztály. A kampány során figyelemfelhívó plakátokat helyeznek ki az egyetem klinikáin, veszélyes hulladék gyűjtésére alkalmas edényeket osztanak szét és személyes tanácsadással segítik a nővéreket, ápolókat.

RS31439_KA-20150518-IMG_0956-scrTájékoztató plakátokat helyeznek el valamennyi érintett klinikán és intézetben a Biztonságtechnikai Igazgatóság most induló kampányának keretében, aminek célja a tűszúrásos balesetek megelőzése. A plakátok a veszélyforrásokat, a szabályszerű tűkezelést, illetve a már bekövetkezett sérülés esetén követendő eljárást ismertetik. A kampány második lépéseként az egyetem egyik közbeszerzési partnere által felajánlott 240 tűgyűjtő badellát osztják szét az érintett osztályokon, ahol egyúttal gyakorlati tanácsokkal is ellátják az egészségügyi dolgozókat. Mint azt honlapunknak Mészáros István, a Biztonságtechnikai Igazgatóság megbízott igazgatója elmondta: a kétszer két hónapig tartó kampányt azért indították el, mert országos szinten egyre gyakoribbak az egészségügyi dolgozókat érintő tűszúrásos balesetek, amik legtöbbször a nem rendeltetésszerű használat következtében fordulnak elő. A Semmelweis Egyetem klinikáiról is évente egyre több ilyen bejelentés érkezik, 2014-ben az elszenvedett munkabaleseteknek már több mint felét szúrásos vagy vágásos sérülések okozták.

RS21479_KA-20140819-IMG_8203-I-es-bel-aneszt-scrA balesetek elkerülése érdekében elengedhetetlen a megfelelő védőeszköz használata, illetve hogy a használt tűket védőkupak nélkül egy erre a célra alkalmas, merev falú gyűjtőedénybe, badellába dobják. Dr. Antmann Katalin, a Kórházhigiénés Osztály osztályvezető főorvosa hangsúlyozta, hogy az egyetem szakemberei a munkavédelmi és az infekciókontroll oktatás keretében korábban is tájékoztatták az új belépőket ezekről az előírásokról. Emellett a klinikákon is rendszeresen felhívják a figyelmet a tűszúrásos balesetek megelőzésére, illetve ellenőrzik a tűledobó rendszerek biztonságosságát. Mindezek ellenére a munkabaleseti jegyzőkönyvek jelentős része tűszúrásos balesetről számol be, ezért volt szükség most egy kampánnyal is felhívni a figyelmet a megelőzésre – tette hozzá.

A kampány során azt is hangsúlyozzák, hogy ha valaki mégis véletlenül megszúrja magát munkája során, az elsődleges sebellátást követően el kell végeztetni a Semmelweis Egyetem Kórházhigiénés Osztálya által kiadott munkautasítás szerinti laborvizsgálatokat, illetve szükség esetén a megfelelő oltásokat is be kell adatni. A fertőzés veszélyének minimalizálásával, az előírt protokoll betartásával még a HIV-vírussal való fertőződés is megelőzhető.

A plakátokon olvasható adatok szerint Európában minden évben legalább 1,2 millió egészségügyi dolgozót ér tűszúrásos baleset. Egy vérrel szennyezett tű több mint harminc, vérben található kórokozóval, többek között Hepatitis B, Hepatitis C vagy HIV vírussal fertőzhet.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.