RS29338_20150318-KA-20150318-IMG_7676-e-galeri-scrMűhelykoncerttel nyílt meg az „E-Galeri”, amelynek keretében az egyetem zenekedvelő hallgatói, dolgozói kapnak lehetőséget a gyakorlásra a Nagyvárad Téri Elméleti Tömb Tanácstermének galériáján. A rendezvényt dr. Tímár József általános és oktatási rektorhelyettes nyitotta meg, aki hangsúlyozta: a program segít felszínre hozni a Semmelweis Egyetemen lappangó tehetségeket, akik szeretnének zenélni, de nem tudnak hol gyakorolni, nincs hangszerük, vagy éppen megfelelő tanáruk.

RS29311_20150318-KA-20150318-IMG_7745-e-galeri-scrAz E-Galeri kezdeményezője dr. Blazsek József, az Orálbiológiai Tanszék docense, aki saját maga biztosította a szükséges elektronikai alapfelszerelést. Tapasztalatai szerint számos olyan hallgató és munkatárs van az egyetemen, akik kiváló zenészek, de a hangszerek hiánya miatt, vagy környezetük zavarása nélkül nem tudnak gyakorolni. Mindez leginkább az elektronikus háttérfelszerelést igénylő kortárs zenei irányzatokban jelent nehézséget. Az E-galeriben együttzenélésre is lesz lehetőség különböző zenekari formákban.

RS29336_20150318-KA-20150318-IMG_7682-e-galeri-scrA programindító műhelykoncerten a hazai zenei élet nemzetközi szinten is rangos előadói – többek között Borbély Mihály, Dian Róbert, Oláh-Tzumo Árpád, Szakcsi-Lakatos Béla – léptek fel Kathy-Horváth Lajos zenei vezetésével, aki az E-Galeri zenei főmentora. A koncert után lehetőség volt eszközparkjuk kipróbálására, illetve közös zenélésre is.

Az első elhangzó, Promenád című művet Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző  adta elő: 

 

A záró szám az E-GALERI group előadásban(Blazsek József- fuvola; Borbély Mihály – alt szaxofon; Dian Róbert – akusztikus gitár; Kathy-Horváth Lajos – elektromos hegedű; Oláh Tzumo Árpád – dob; Tálas Áron – basszusgitár; Unyatinszky János – szólógitár) a PUNCS volt:

 

Mint azt dr. Blazsek József elmondta: a műhely a Kerpel-Fronius Ödön tehetséggondozó program keretein belül működik, E-Galeri tagsághoz és felvételhez kötötten elérhető a már valamilyen szinten zenélni tudók számára. Szinte minden elektronikus hátteret igénylő hangszeren való gyakorláshoz igyekeznek megteremteni a feltételeket. Az alapvetően jazz és blues profilú könnyűzenei E-Galeri műhelyben jelenleg a gyakorláson és a próbákra teszik a fő hangsúlyt, koncert akkor lesz legközelebb, ha lesz már bemutatható produkció. A résztvevők érkezhetnek hangszer nélkül is, csak a hangszeres tudás a követelmény. A részletekről Dr. Blazsek József docens ad felvilágosítást az érdeklődőknek.

Az E-Galeri teljes műsora letölthető MP3 formátumban (a tömörített ZIP fájl mérete 70MB)

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.