Új sürgősségi osztályt alakítanak ki egy 140 millió forintos beruházás keretében az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán. A részleg a tervek szerint még az év első felében elkészül, ezt követően a rendszeres gondozásra vagy szakambulanciára jelentkezőkön kívül valamennyi klinikára érkező beteget itt vizsgálnak meg először és felmérik, hogy ambuláns ellátást vagy azonnali  beavatkozást igényel, esetleg osztályon kell elhelyezni. A sürgősségi osztály kialakításával egyúttal a klinika közösségi tere is megújul, így hamarosan modern egykapus, sorszámos beléptetési rendszert vehetnek igénybe az ide érkezők.

RS10979_KA-20110722-IMG_5380-scrAz új egységben valamennyi sürgős esetet, így egyebek mellett újraélesztést, asztmás rohamot, fulladást, kiszáradást és heveny fertőzéseket is el fognak tudni látni, de kisebb beavatkozásokat is végeznek majd. Az új osztályon – melyet várhatóan még az év első felében átadnak – hatágyas kórterem, több vizsgáló, újraélesztő egység, illetve a fertőző betegek számára elkülönítő is helyet kap, a tervek szerint így hatékonyabb és gyorsabb ellátást tesz lehetővé.

„A csecsemő- és gyerekgyógyászat az utóbbi másfél évtizedben jelentősen átalakult, hiszen míg korábban számos beteget csak kórházi körülmények között, többnapos ápolással tudtunk ellátni, mára bizonyos akut esetekben akár egyetlen nap alatt gyógyulást érhetünk el. Ezen betegek gyorsabb ellátását tűztük ki célul az új sürgősségi osztály kialakításával, mely egy jelenleg is működő egység fejlesztésével, bővítésével jöhet létre” – mondta honlapunknak dr. Szabó Attila klinikaigazgató. Az átstrukturált betegellátással jobb eredményeket érhetünk el a terápiában, ráadásul az osztályainkon dolgozó orvosok válláról is terhet veszünk le, hiszen így egy már stabilizált állapotú beteg érkezik hozzájuk – fogalmazott. 

RS26472_KA-20150108-IMG_9796-szabo-attila-scr (1)Az igazgató szerint az egyharmad arányban kormányzati, kétharmad arányban társadalmi támogatásnak köszönhetően egy olyan nyugat-európai színvonalú egység jöhet létre, amire az egyetem és a klinika is büszke lehet. A szükséges speciális eszközök beszerzését lehetővé tevő beruházást magánszemélyek, cégek, alapítványok és iskolák is támogatták, továbbá a kormányzat is a fejlesztés mellé állt. „A Bókay Klinika volt Magyarországon az első, csecsemőket és gyermekeket ellátó intézmény, ezt a tradíciót mindenképp megőrizném. Emellett azonban célunk az is, hogy megfeleljünk a 21. század kihívásainak, az új sürgősségi osztály pedig ezt segíti majd elő” – vetítette előre dr. Szabó Attila. Hozzátette: az osztály a betegellátás mellett az oktatásban is fontos szerepet tölt majd be, hiszen a medikusok itt számos gyakorlati ismeretre tehetnek szert a sürgősségi ellátásban.

A klinika az új osztály átadása után, az eddigi gyakorlatnak megfelelően továbbra is évente mintegy 6000 fekvőbeteget és 65 ezer járóbeteget fogad, hiszen a jövőben is a területi ellátási kötelezettségnek, illetve a speciális szakterületeknek megfelelően látják el a gyerekeket egy részben új struktúra keretein belül.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.