Minden évben október második csütörtökjén ünnepelik világszerte a Látás Világnapját, amelynek idei hivatalos nyitóeseményét Győrben tartották. Dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára, az International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB) európai elnöke, valamint a hazai vakság ellenes VISION 2020 program vezetője azt hangsúlyozta a rendezvényen, hogy megfelelő szűrőprogramokkal és a szükséges egészségügyi ellátással ötből négy esetben megelőzhető a látássérülés.

RS12486_KA-20120828-IMG_4345-scrNoha a legtöbb látássérült Afrika és Ázsia fejlődő országaiban él, Európában, ezen belül Magyarországon is fontos probléma ez. Nálunk évente mintegy hatezren vakulnak meg, holott az esetek nyolcvan százalékában ez elkerülhető lehetne. Mint azt az MTI tudósítása szerint kiemelte: Magyarországon 14 éve működtetnek programot a megelőzhető vakság megszüntetésére, és azért, hogy a vakok, látássérültek visszanyerhessék a teljes élet, a munkaképesség, az önellátás lehetőségét.

A kihelyezett egészségügyi, benne szemészeti szűrést is kínáló rendezvényen dr. Németh János szólt arról is, hogy tevékenységük két fontos iránya a koraszülöttek szűrése és a cukorbetegek látásvesztése. Ez utóbbi Magyarországon évente mintegy ezer embert érint, noha 95 százalékban elkerülhető lenne éves szűrésekkel. A vizsgálat a rendszerhez csatlakozó bármelyik optikában elvégezhető, az interneten továbbított adatokat pedig egy budapesti központban értékelik ki – tette hozzá.

RS10691_KA-20140123-IMG_5029-nemeth-janos-riport-scrA világnap országos nyitórendezvényén szemész és gyermekszemész szakorvosok is jelen voltak a szűrőkamion előtti sátrakban. Előbbiek a felnőttek szűrésében, illetve tanácsadásban vettek részt, utóbbiak kancsalságot és a tompalátást szűrték. A tompalátóságot fontos korai gyermekkorban felismerni és kezelni, mert felnőttként már csak minimális mértékben befolyásolható ez a betegség.

A kihelyezett szűrések mellett a Peter Cerny Alapítvány munkatársai a helyszínen bemutatták a koraszülöttek retinopátiájának (ROP) telemedicinális szűrésére szolgáló speciális kamerát (RetCam) hordozó mentőautót, illetve a szűrés és a kezelés menetét. Ez a betegség kezelés nélkül súlyos és maradandó látásromlást, gyakran teljes vakságot okoz, megfelelő időben felfedezve és kezelve azonban ezek a súlyos következmények túlnyomórészt megelőzhetőek.

A Látás Világnapjához kapcsolódóan október 10-ére a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája látásrehabilitációs akkreditált tanfolyamot szervezett szemészorvosok részére, Gyengénlátok rehabilitációja címmel.

Dobozi Pálma

fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.