Paradigmaváltásra van szükség a K+F+I területen a hazai egyetemeken, a kutatás-fejlesztés mellett az innováció kérdését is jobban előtérbe kell helyezni – hangsúlyozta dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes, hozzátéve, hogy a Semmelweis Egyetem épp a vállalkozói szellem ösztönzése érdekében alapított a közelmúltban Innovációs Díjat. Ugyanezt szolgálják majd a hamarosan elinduló, vállalkozói szellemre nevelő kurzusok is.

RS6501_20120724-IMG_9277-scrA további jövőbeli tervekről szólva dr. Molnár Mária Judit elmondta: a Semmelweis Egyetem – mint a kutatás-fejlesztés terén az egyik legjobb hazai egyetem – aktívan részt kíván venni a kormány által tavasszal meghirdetett Runway Budapest 2.0.2.0. Start up Credo programban, melynek célja, hogy Budapest közép-kelet-európai start-up központ legyen. A rektorhelyettes utalt arra, hogy az elmúlt másfél-két évtizedben Európa-szerte változik az egyetemek társadalmi-gazdasági szerepe, az oktatás és a kutatás mellett egyre inkább cél az eredmények piaci értékesítése is. A Semmelweis Egyetemen ebben segít az újonnan létrehozott Innovációs Központ is – jegyezte meg dr. Molnár Mária Judit. Mint hangsúlyozta az ipari partnerekkel való intenzívebb együttműködés egyre nagyobb jelentőséget kap az egyetem életében.

A klasszikus biomedicinális partnereken túl a bionika, bioinformatika és a digitális világ felé is nyitott az egyetem, az új irányok közé tartozik az E-Health és a telemedicina, melyek korábban nem szerepeltek az egyetem portfóliójában. Az innovációt erősítő programokat sorolva dr. Molnár Mária Judit elmondta: az egyetem októberben az Akadémiai Kiadóval közösen szervez nemzetközi konferenciát Innovations in Medicine címmel, melyen a legmodernebb technológiákról számolnak be. 2015 januárjában lesz először Innovációs nap az egyetemen, melyen sikeres fiatal vállalkozások, start up cégek mutatkoznak be.

RS6506_20120724-IMG_9261-scrIntenzíven dolgozunk egy digitális innovációs klaszter létrehozásán is, melynek címe Health 3.0 – mondta el a tudományos rektorhelyettes. Ez egy digitális alapú bio-imaging fókuszú tudáspark, mely a molekulától az emberig in vivo és in vitro képalkotó eljárásokat, a „big data” kezelésére irányuló szoftverfejlesztéseket szintetizál. Ezáltal lehetőséget teremt a területen aktív hazai KKV-k, multinacionális cégek és egyetemi kutatócsoportok közös technológia transzferének elősegítésére, a klasszikus orvosbiológiai kutatások mellett a gyógyászatban és az egészségügyi menedzsmentben alkalmazandó döntéshozatali szoftverek fejlesztésére.

Dr. Molnár Mária Judit az elmúlt év eredményeiről elmondta: létrejött az Innovációs Központ, egyesítették a területen tevékenykedő kft.-ket, a konvergencia régióban létrejött a Semmelweis Kutatásfejlesztési Kft., rendkívül intenzív pályázat generáló tevékenységgel. A nemzetközi kapcsolatokkal összefüggésben elemzés készült, mely a jövőbeli tudatos kapcsolatépítést szolgálja stratégiai irányok alapján. A hallgatói, oktatói csereprogramok mellett pedig egyre gyakoribb a gyakorlati képzést is érintő klinikai együttműködés; melyek új bevételi forrásokat is jelentenek az egyetem számára. A Semmelweis Egyetem az elmúlt időszakban tudatosan bekapcsolódott több, felsőoktatási intézményeket rangsoroló rankingbe is (pl. QS World University Ranking, Times Higher Education Ranking, U-Multirank). „Ez azt jelenti, hogy tudatosan figyeljük azokat a paramétereket, amelyek alapján az egyes rankingek készülnek, és a különböző fejlesztéseknél igyekszünk ezeket a szempontokat is szem előtt tartani” – hangsúlyozta dr. Molnár Mária Judit. RS6489_20120724-IMG_9314-scrAhhoz, hogy lényegesen jobb helyet foglaljunk el a nemzetközi rangsorokban az egyetem K+F+I tevékenységre fordítható költségvetésének a jelenleginél sokkal nagyobbnak kellene lennie. A rektorhelyettes elmondta, a ranking-adatszolgáltatással kapcsolatban a Tudományos Csoportnak nagyon jó az együttműködése a Központi Könyvtárral és a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságával, az intézeteket pedig arra kéri, hogy legyen minél naprakészebb az összes nyilvánosan elérhető tudománymetriai mutatójuk. Az első eredmények már látszanak, a Webometrics ranking januári összesítésében nemzetközi szinten javult a SE helyezése (bár országos szinten egyel hátrébb került, ami azt jelenti, hogy más hazai egyetemek is erősítenek ezen a területen). Ide kapcsolódik részben az egyetemi honlap dr. Molnár Mária Judit által vezetett Szerkesztőbizottságának munkája is, mivel a webes megjelenés számít a rangsorokban is. Ezzel kapcsolatban a rektorhelyettes emlékeztetett: a honlapok egységesítése jól halad, sikerült megszerezni a semmelweis.hu domaint, szinte már minden egység teljesíti az előírást, mely szerint ezen kell futniuk az egyetemi honlapoknak, szeptember 30-ig pedig az arculati egységességnek is meg kell valósulnia. A rektorhelyettes ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a betegellátással kapcsolatban még több információ legyen elérhető a klinikák weboldalain, hiszen az segíti a minél magasabb színvonalú gyógyító munkát.

Dobozi Pálma

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem