Elhunyt  Dr. Schulek Ágoston, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának volt rektorhelyettese, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) tiszteletbeli elnöke, az Európai Atlétikai Szövetség örökös tiszteletbeli tanácstagja,  az atlétika tanszék nyugalmazott docense, sokszoros válogatott, bajnok és csúcstartó atléta. A hazai és nemzetközi sportvilág, az atléták és a TF nagy családja megrendülten búcsúzik dr. Schulek Ágostontól.

Az élet kegyetlen gyorsasággal szólította el, sokrétű tevékenysége befejezetlen maradt – de élete teljes volt. A sport, az atlétika, a tanítás, az oktatás közegében – és az örök polgári értékek továbbadásában is mindig a legjobbat kereső igazi tanárra, kiváló edzőre, sportdiplomatára, családapára, kollégára, barátra emlékezve íratja a sorokat a megváltoztathatatlan.

Dr.Schulek Ágoston nyolc gyermekes családba született, a József Attila gimnázium után a Testnevelési Főiskola tanári és atléta szakedzői szakán végzett. Versenyzőként rúdugrásban hétszer javított országos csúcsot. Egyéni csúcsa 490 cm. Háromszor nyert magyar bajnokságot, tizenötszörös válogatott. 1963 – tól öt évig a TFSE, majd a Vasas SC sportolója, 1970-ben 9. helyezett volt a fedett pályás Európa-bajnokságon. A sikeres versenyzői pályafutást eredményes edzői, tanári, sportvezetői pálya követte.

Oktatói munkája mellett 1970-től Vasas, majd a TFSE edzője, négy évig dolgozott a kuvaiti válogatott ugróedzőjeként, 1987 és 1989 között a magyar atlétaválogatott szövetségi kapitányi feladatait látta el. Mesteredzői címet kapott, bajnokok és válogatottak sorát nevelte. Tanítványa volt többek között Szalma László kétszeres Európa-bajnok távolugró és edzője  volt Bagyula István világbajnoki ezüstérmes rúdugrónak is.

Tanári pályáján számára meghatározó volt a TF, a Magyar Testnevelési Egyetem atlétika tanszék docense, majd 1990-től négy éven át az egyetem általános és tanulmányi rektorhelyettese volt. 2000- től a gödöllői Szent István Egyetem sportigazgatójaként, majd a testnevelési tanszék vezetőjeként foglakozott a hallgatókkal. 2004-től a Magyar Testnevelési Egyetem Támogató Köre Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az utolsó időkig oktatta a jövő testnevelőit, edzőit  –  IOC és az IAAF felkérésére a nemzetközi edzőképzésben is – nemcsak a szakmára, hanem az általa helyesnek tartott életútra is.

A sportért, az atlétikáért való tenni akarás, az edző munka mellett sok feladatot adott sportvezetőként is Schulek Ágostonnak. A versenyzőkkel, edzőkkel és a vezetőkkel mindig empatikus és segítőkész baráti kapcsolata a MASZ elnökeként sem változott. A szövetség első embereként több mint 11 évig irányította a sportágat, tevékenységét tiszteletbeli elnöki címmel ismerte el a hazai atlétika közössége.

A Zsivotzky Gyula és Gyulai István Alapítvány a Magyar Atlétikáért kuratóriumi elnökeként is aktívan részt vett a magyar atlétika mindennapjaiban. Tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének (1991-2001 és 2009-től napjainkig), négy éven át a szervezet alelnökeként szolgálta az egyetemes magyar sportot. Tudása és rátermettsége révén lehetősége volt az atlétikáért nemzetközi szinten is tenni, 1995 és 2007 között az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) alelnöke volt. 1998-ban  Bp-en megrendezett nagysikerű Euróba Bajnokság szervező bizottságának elnöke. 2008-ban megkapta a szövetség tiszteletbeli örökös tanácstagja elismerést.

Dr.Schulek Ágostont a hazai és nemzetközi atlétikai élet kiemelkedő vezetési és szervezési munkájáért a Nemzetközi Atlétikai Szövetség veterán jelvényével – a magyarságot, a társadalmi megújulást szolgáló magatartásért a Széchenyi Társaság díjával ismerték el.

A sportágért, a fiatalok neveléséért végzett munkája mellett jelentős feladatokat vállalt a magyar nemzet megújulásáért: a Magyar Örökség és az Európai Egyesület elnökeként a hazaszeretet, hit, a tiszta, megalkuvás nélküli élet volt a vezérelve. Közel húsz éve a TF Esték értékeket adó összejöveteleinek alapítója és szervezője, kezdetektől a Civil Összefogás Fórum szóvivője volt.

Schulek Ágoston elment. Mindig optimista, derűt és tenni akarást sugárzó alakját sokáig keresni fogjuk az atlétikai pályákon, a megbeszéléseken, a baráti összejöveteleken. A családért és a közösségért élte szép és tartalmas életét – és az atlétikáért, amelynek minden tagja tudta, bármikor bizalommal fordulhat hozzá.

Szellemisége, stílusa, tevékenysége velünk marad – és biztos, hogy fentről, a sajnos egyre nagyobb létszámú Égi Tanácsból vigyázó szemét továbbra is szeretett sportágán tartja.

Dr. Schulek Ágoston életútját, személyiségét, atlétikáért végzett tevékenységét a sportág nagy családja nem fogja elfelejteni!

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TSK), a Magyar Atlétikai Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti dr. Schulek Ágostont.

(szöveg és fotó: Magyar Atlétikai Szövetség)