A US News „Best Global Universities” 2023-as rangsorában kardiológia és kardiovaszkuláris rendszerek területen a tavalyi eredményéhez képest 12 helyet lépett előre a Semmelweis Egyetem, így már a 43. pozícióban található. Az egyetem idén 9 orvos- és egészégtudományi szakma tekintetében került fel a listára, a legtöbb területen hazai szinten az első helyen áll.

A „US News Best Global Universities” 2023-as világrangsorának 9 szakterületi listájára került fel a Semmelweis Egyetem. Az eddigi évekhez hasonlóan idén is „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” kategóriában érte el a legelőkelőbb helyezést: a tavalyi 55. pozícióhoz képest 12 helyet javított, így már a világ 43. legjobbjának számít ezen a területen. Ezzel a Semmelweis olyan intézményeket előzött meg, mint a Sorbonne Egyetem, a Leideni Egyetem vagy a kanadai McGill Egyetem. Az európai uniós országok egyetemei között a Semmelweis a 12. ezen a területen. A lista első helyén a Harvard Egyetem áll.

Az indikátorokat tekintve a szakterületen továbbra is kiemelkedő az intézményben az egyetemi közlemények nemzetközi szintű idézettsége, ebből a szempontból a Semmelweis Egyetem a 8. a világon (az erre vonatkozó mutató azt vizsgálta, hogy az egyetemhez köthető összes, ezen a területen megjelent tudományos közlemény mekkora része tartozik a világ legtöbbet idézett publikációinak felső egy százalékába.). A nemzetközi együttműködést illetően az intézmény a 6., míg az úgynevezett „normalized citation impact” (normalizált idézettség hatás) terén jelentőset javítva 4. az intézmény a szakterületen. Szintén előrelépett az egyetem a felső 10 százalékba- tartozó, legtöbbet idézett közlemények terén („Percentage of total publications that are among the 10 percent most cited), ahol a tavalyi 60. után idén már a 24., illetve a méretfüggő összpublikáció (Total citation) terén, ahol a 95. helyről a 79. helyre ugrott.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika nemcsak a Semmelweis Egyetem zászlóshajója, de saját területén az ország vezető intézménye, amely immár világszinten is az élvonalba tartozik. Célunk, hogy komplett szív- és érrendszeri gyógyító központként Európa egyik elsőszámú szívgyógyászati centrumává váljunk.

„Ennek érdekében a közelmúltban számtalan fejlesztés zajlott klinikánkon. Idén márciusban adtuk át a komplex beruházás első ütemét; méltó módon újult meg tudományos szempontból világszínvonalú kutatólaborunk; új, nyiroksebészeti beavatkozásoknak is helyt adó műtőnk lett, amelyet dr. Gloviczki Péterről, a Semmelweis Egyetemről induló világhírű magyar érsebészről neveztünk el; a Határőr út pedig energetikai szempontból újult meg. A következő években tovább bővülünk majd: a Városmajor 70. projekt keretében további fejlesztések várhatóak, valamint hamarosan elindul a nagyszabású Nemzeti Kardiovaszkuláris Labor, melynek a klinika a központja” – fogalmazott dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.

Szintén előrelépett az egyetem a Molekuláris biológia és genetika szakterületi listán a tavalyi 344. helyről a 292. helyre; valamint Idegtudomány és viselkedés (324. helyről a 319. helyre) és Onkológia (218. pozícióból 212. pozíció) terén is sikerült javítania. Idén először került fel a Semmelweis a Gasztroenterológia és hepatológia listára, a 147. pozícióban. Biológia és biokémia területen a 377., Sejtbiológia terén a 227., Klinikai orvostudományban a 279., Endokrinológia és metabolizmus területén a 175. az egyetem, amely ezekben a szakterületi rangsorokban a legjobban szereplő vagy az egyedüli hazai intézménynek számít. A Farmakológia és toxikológia listára először került fel a 341. pozícióban – ebben a rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 320. helyen található.

A globális, összesített rangsorban a méretfüggő indikátorok miatt a kisebb szakegyetemek hátrányban vannak, a Semmelweis Egyetem azonban a hazai orvosképzők között ebben a rangsorban is a legjobban szerepelt. A listán a Semmelweis Egyetemet idén 2165 egyetem között a 653. pozícióba rangsorolták, magyar egyetemek közül a második helyre. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 368., a Szegedi Tudományegyetem a 662., a Debreceni Egyetem a 794., a Pécsi Tudományegyetem az 1140., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az 1151., míg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az 1818. helyen található.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.