Budapest, 2023. szeptember 1.

A Semmelweis Egyetem 2023. szeptember 1-jén jelentős eseményt ünnepelt, amikor hivatalosan is felavatta a Transzlációs Medicina Központ új tanévét. A megnyitót a Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében tartották ünnepélyes keretek közt.  Az esemény az egyetem elkötelezettségét bizonyította a transzlációs orvostudomány iránt a teljes közép- és kelet-európai régióban. 

Az ünnepség prof. dr . Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes szívélyes köszöntőjével kezdődött. A professzor megnyitó beszédében megosztotta a Semmelweis Egyetem ambiciózus elképzelését, hogy a világ 100 legjobb egyeteme és az Európai Unió 5 legjobb egyeteme közé kerüljön. Hangsúlyozta az egyetem küldetését, hogy az egészségügyi innováció katalizátorává váljon a közép- és kelet-közép-európai régióban, kiemelve a növekvő teljesítményt, a publikációk minőségét és hatását, mint a fejlődés mutatóit.

A rektorhelyettes köszöntőjét követően dr. Benyó Zoltán, a Doktori Tanács elnöke mondott köszöntőt. Ebben a Transzlációs Medicina Központ együttműködési és interdiszciplináris jellegét hangsúlyozta, ami a kutatás és az oktatás kiválósága iránti közös elkötelezettséget tükrözi.

Az ünnepség fénypontja a 2023/24-es tanév megnyitója volt, amelyet prof. dr. Hegyi Péter, a Transzlációs Medicina Központ igazgatója vezetett. A professzor felvázolta a központ jövőképét, amely a tudományos felfedezések és azok gyakorlati alkalmazása közötti szakadék áthidalása az egészségügyben. Kiemelte az elmúlt évben elért jelentős egészségügyi előnyöket, és büszkén jelentette be, hogy a központ jelentős mérföldkőhöz érkezett, összesen 266 hallgatóval, köztük 91 újjal, akik az első tanévüket kezdték meg. Betekintést nyújtott az előző tanévek eredményeibe, beleértve a projektek számát és a jelentkezési statisztikákat, bemutatva a központ gyors növekedését és nemzetközi hatókörét. Elmondta, hogy a hallgatók 21 különböző országból és 40 különböző intézetből érkeztek.

Az esemény egy díjátadó ünnepséggel folytatódott, amelyen elismerték és ünnepelték a Transzlációs Medicina Központ kiválóságait. Az első évfolyam hallgatóinak a sikeres teljesítésről szóló okleveleket prof. dr. Varga Gábor általános és operatív igazgatóhelyettes és Nagy Rita Expert Scientific Facilitator adta át. A komplex vizsgát tett másodévfolyamos hallgatóknak Varga Gábor és Váncsa Szilárd oktatási igazgatóhelyettes és Expert Scientific Facilitator adott át elismeréseket.

Az ünnepség csúcspontját az „Of the month” bemutatója jelentette, ahol Váncsa Szilárd és Nagy Rita az elmúlt 3 hónap legjobb hallgatóit díjazták. Ez az elismerés kiemelte a Transzlációs Medicina Központban dolgozó hallgatók és munkatársak elhivatottságát és kiemelkedő teljesítményét.

Galéria

6kép

Az évnyitó egy vidám, bajtársiassággal és jövőbe vetett optimizmussal teli fogadással zárult. A Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központja új útra lépett, az innováció és a kiválóság iránti elkötelezettsége pedig nyomot fog hagyni az egészségügy és az orvostudomány területén. A központ a kelet-közép-európai régióban és azon túl is az egészségügyi kutatás és ellátás forradalmasításának motorja lesz.

 

(Márta Attila, Szabó Emese, fotó: Barta Bálint)