Ole Holger Petersen, dán kutatóprofesszor a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központjának meghívására az egyetem Nagyvárad téri épületében adott elő december 9-én. Az előadás ajtaja nem csupán a központ programjában részt vevő csaknem 90 PhD-hallgató és oktatóik, de a széles publikum előtt is nyitva állt.

A Cardiff Egyetem professzorának prezentációja előtt dr. Hegyi Péter, a szervező Transzlációs Medicina Központ igazgatója szólt a megjelentekhez. Mint köszöntő szavaiban elmondta, Ole Holger Petersen fő területe az élettan, illetve a hasnyálmirigy-betegségek vizsgálata. Az elismert szakember számos díjjal, kitüntetéssel rendelkezik, II. Erzsébet brit királynőtől is vehetett át elismerést a tudomány szolgálatáért. Egyetemi munkája mellett további tisztségeket is betölt, többek között az Academia Europaea alelnöke és az igazgatótanács tagja, továbbá több mint egy évtizede beválasztották a világ egyik legrégebb óta működő és legjelentősebb akadémiai társasága, a Leopoldina Német Nemzeti Tudományos Akadémia tagjai közé.

Petersen pályafutása alatt több nagy európai városban is végzett kutatásokat (Koppenhága, Cambridge, Dundee), ezen belül elmondása szerint úttörést a Liverpooli Egyetem, Kórélettan Tanszék vezetőjeként ért el. 1982-ben Yoshio Maruyamával közösen elsőként rögzítették a hasnyálmirigy acinus sejtjeinek az ionáramait egycsatornás Patch-clamp módszert használva (Maruyama & Petersen Nature 1982). Felfedezték a hormonok által kiváltott, messenger-mediált ioncsatorna-aktiválást, valamint az epiteliális ioncsatornák feszültségaktiválását, és ezeket az adatokat integrálták az első modellbe, amely bemutatta, hogy az ioncsatornák hogyan szabályozzák az exokrin folyadékszekréciót (Petersen & Maruyama Nature 1984). Később, az 1990-es évek elején felfedezte a szubcelluláris Ca2+ jelet a hámsejtekben, a messenger molekula által közvetített Ca2+ felszabadulását a sejtmag burkából, valamint a szekréciós granulomokat (Gerasimenko et al Cell 1996) és az intracelluláris Ca2+ csatornákat (Mogami et al Cell 1997). A közelmúltban csapata olyan Ca2+ jelátviteli eseményeket fedezett fel a hasnyálmirigy immunsejtjeiben, amelyek valószínűleg fontosak a citokinvihar kiváltásában, amely a súlyos és gyakran végzetes akut hasnyálmirigy-gyulladásért felelős (Gryshchenko et al Function 2021).

A kutatóprofesszor 1980-as évekbeli kísérletei felgyorsították a patch clamp technika elterjedését, és ezzel döntően hozzájárult ahhoz, hogy 1991-ben a nevezett technika felfedezéséért Nobel-díjat vehetett át Erwin Neher és Bert Sakmann.

Petersen jelenleg is aktív kutató, és bízik benne, hogy még számtalan felfedezés áll előtte.

 

Barta Ágnes, Váncsa Szilárd

Galéria

4kép

Fotó: Barta Ágnes