Idén már tizedik alkalommal nyitották meg felvonulással a tanévet a Semmelweis Egyetem Pető András Kar (PAK) Konduktív Gyakorló Általános Iskola és Kollégiumban. A „Négy kerékről két kerékre” elnevezésű rendezvény keretében több mint száz iskolást vittek el egy 8 kilométeres városnézésre Budapest utcáin, a motorok mellett tuk-tukokkal is. A jubileumi rendezvény tiszteletére az elmúlt kilenc év képeiből emlékalbum is készült.

Ez már a tizedik, jubileumi motoros tanévnyitó ünnepségünk, amely mindig nagyon örömteli  esemény a gyerekek számára; a vidám pillanatok, a felszabadult tanévkezdet mellett fontos közösségformáló hatással is bír – mondta el Makk Ádám, a PAK Egységes Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézményének igazgatója. Hozzátette, a konduktív pedagógia egyik legfontosabb eleme a folyamatos motiváció, a pozitív megerősítés – ebben is segít a már hagyományosnak tekinthető program. Az eseményen a jelenlegi tanulók mellett az elballagott diákok is részt vettek, akik a motorozás öröme mellett megtapasztalhatták az alma materhez való tartozás élményét is – fűzte hozzá. Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a kar dékánja is a kezdetektől fogva támogatja a rendezvényt, mely évről évre segít felhívni a figyelmet arra is, hogy az ide járó gyerekek pont olyanok, mint egészséges társaik, ugyanúgy szeretetet adnak és ők is arra vágynak – fogalmazott Makk Ádám.

A rendhagyó tanévnyitón számos ismert közéleti személyiség is részt vett, így a gyerekek együtt motorozhattak többek között Zsidró Tamás mesterfodrásszal, Harsànyi Levente műsorvezetővel, Szabó Győző, valamint Tóth Sándor színművészekkel, jelen volt még Semmi-Kiss Tünde szépségkirálynő, Varga Viktor énekes pedig egy rövid koncerttel gondoskodott arról, hogy mosolyogva kezdődhessen meg az új tanév. A Budapest Tuk-Tuk jóvoltából idén harmadszor a mozgáskorlátozott fiatalok motoros riksából is élvezhették a városnézést. A jubileumi rendezvény tiszteletére az elmúlt kilenc év motorozásaiból emlékalbum is készült, mely megvásárlásával a Pető Intézet Alapítványán keresztül az ott tanuló gyerekeket támogathatják.

Az esemény kitalálója és szervezője, Császár Claudia felidézte, 10 évvel ezelőtt sajtófotósként több Pető Intézetes sportrendezvényről tudósított. Innen indult a gondolat, hogy a szeretett, ám sokak szemében talán félelmetesnek, vagy extrémnek tartott sportot, a motorozást is megmutassa a gyerekeknek, illetve az ezzel járó szabadság érzését megismertesse velük. 2011-ben először – szigorú feltételek mellett, melyeket máig is tartanak – gurult ki 60 motoros a Pető Intézet parkolójából – emlékezett vissza a kezdetekre. Mint mondta, egy ilyen esemény megszervezése mindig sok előkészülettel jár, de a gyerekek szeretete és mosolya, valamint a rengeteg pozitív visszajelzés hajtja őt előre.

A programot ez alkalommal is támogatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság motoros szakosztálya, a Mentőmotor Alapítvány, a Motorvéd Polgárőr Egyesület, a Groupama Biztosító. A Continental Safety-Hungary és a Közlekedésbiztonsági Intézet jóvoltából különböző kvízeken, játékokon vehettek részt a gyerekek és vezetéstechnikai szimulátorok segítségével ismerkedhettek meg a közlekedési szabályokkal. A diákok a rendezvény keretében kipróbálhatták a rendőr- és mentőmotorokat, illetve a sürgősségi vérszállítók motorját is. 

Bódi Bernadett
Fotó: Hartyányi Norbert

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.