A Pető András Kar (PAK) Kútvölgyi úti telephelyén található, most átadott látogatószoba videós rendszere nemcsak az online oktatást segíti, de segítségével még több, akár nemzetközi hallgató és érdeklődő is betekintést nyerhet a karon folyó gyakorlati munkába. Az ünnepélyes átadón a jelenlévők megismerhették a kar három helyszínén, párhuzamosan zajló fejlesztési foglalkozásokat is.

Online videórendszerrel felszerelt látogatószobát adtak át a PAK Kútvölgyi úti telephelyén. A rendszer részeként a kar több helyszínén kamerákat telepítettek (a Kútvölgyi úti telephelyen három robotkamerát, a Villányi úti épületben egy fix, nagylátószögű kamerát), kialakították az azok működtetéséhez szükséges belső hálózatot és vezérlést, az audiorendszert, valamint a kép és hang továbbításához szükséges internetkapcsolatot is. Ezek segítségével a Zoomon keresztül akár egyszerre, párhuzamosan is követhetővé váltak a karon folyó gyakorlati oktatások, a látogatószobában pedig kivetítő segítségével nézhetőek a közvetítések.

A videórendszer kiépítésének fő célja az volt, hogy segítse a karon folyó online oktatást, valamint hogy minél többen részt vehessenek a gyakorlati oktatásban és nyerhessenek betekintést a kar munkájába. Ezen felül a fejlesztés lehetőséget biztosít, hogy a hazai és nemzetközi hallgatók akár a járványhelyzet idején is, a szakemberek munkájának megzavarása nélkül megismerhessék a konduktív fejlesztés valamennyi célcsoportját és aspektusát a korai fejlesztéstől kezdve az óvodán, az általános iskolán, a szakiskolán át egészen a felnőtt ellátottakig. Emellett az új rendszer segítséget nyújt a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán (ÁOK) tanuló hallgatóknak a PAK-on folytatott rehabilitációs gyakorlatuk teljesítésében, valamint abban is, hogy a külföldről érkező vagy online bejelentkező vendégeket a járványügyi helyzetben is fogadni tudják intézménylátogatásra, amely a kar egyik bevételtermelő szolgáltatása közé tartozik.

„A látogatószobával biztosítani tudjuk, hogy még több szakemberhez és családhoz jusson el a konduktív pedagógia, hiszen a fejlesztés segítségével másfélszeresére nő azok száma, akik látogatást tehetnek a kar gyakorlóterein” – fogalmazott dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea. A PAK dékánja szerint ezentúl az egyetem hallgatói úgy követhetik a foglalkozásokat, hogy személyes jelenlétükkel nem zavarják meg az ott folyó munkát, tehát az azon részt vevő gyerekek csoportban eltöltött idejének a minősége is javulni fog. A látogatószoba létrehozásához egyetemi és kari forrásokat is felhasználtak, a kialakítás pedig teljes csapatmunkában történt – mutatott rá a dékán.

„Egy rektor akkor a legboldogabb, ha bővül és szépül az egyetem” – fogalmazott dr. Merkely Béla a látogatószoba ünnepélyes átadásakor. A rektor szólt arról, hogy orvosi diplomája és az egészségügyben szerzett tapasztalatai ellenére először csak klinikai rektorhelyettesként láthatott bele személyesen a PAK-on folyó szakmai munkába. A fejlesztésnek köszönhetően mostantól többen bizonyosodhatnak meg a kar konduktorainak és dolgozóinak szakértelméről – vélte. „Az itteni tudást, azt a szeretetet, amit az itt dolgozó tanárok és fiatal hallgatók tanúsítanak a sérült gyerekek fejlesztése során, minél szélesebb körbe el kell juttatnunk! Többek között ezért is emeltük be az orvosképzés kurrikulumába azt a készségfejlesztést, amit a PAK-on tanítanak” – fogalmazott dr. Merkely Béla, hozzátéve: ezzel nemcsak az ÁOK-n tanulók ismerete bővül, de nemzetközi szinten is ismertebbé válhatnak a Pető-módszer világszínvonalú vívmányai.

„Egy olyan nehéz éven vagyunk túl, amit el sem tudtunk volna korábban képzelni. Ennek ellenére az itt folyó képzések és a gyakorlati területek összefogásával a kar nemcsak túlélte az esztendőt, nemcsak hogy képes volt a járványhelyzetben segíteni az egyetemet azzal, hogy biztosította az egészségügyi szakdolgozók gyermekeinek felügyeletét, de a 10. Konduktív Világkongresszussal megszervezte az első online konferenciát, és fejlesztések megvalósítására is képes volt” – emelte ki Feketéné dr. Szabó Éva, hozzátéve: ez is azt mutatja hogy a PAK jó pályán van és jó irányba halad, hiszen szakegyetemi háttérrel ilyen fejlődéseket is képes elérni. A stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes úgy fogalmazott: a karon már korábban felfedezték a gyakorlat jelentőségét és bevezették a duális képzést. Örömét fejezte ki, hogy az itt folyó munkát most már az orvostanhallgatók is megtapasztalhatják. „A mi céljaink világosak: ezt a kincset, amelynek a PAK az anya- és forrásintézménye, és amelyet immár egy szakegyetem támogat, szerte a világon elérhetővé kell tegyük!

Galéria

7kép

Dr. Pásztorné dr. Tass Ildikó, a Konduktív Pedagógiai Intézet főiskolai docense, a Pető András Rehabilitációs és Egészségügyi Ellátási Osztály osztályvezetője azt mutatta be, hogyan valósították meg a fejlesztési programjaikat online. „Minden páciensnél ki kellett találni, otthon milyen eszközöket használhat – a stroke-on átesett személyek foglalkozásán például a fakanál is előkerült” – mondta el, felhívva a figyelmet, hogy ugyan vannak korlátok a digitális foglalkozások esetén, de rendkívül fontos, hogy az érintettekkel, ha virtuálisan is, de tudták folytani a megkezdett munkát. Az osztályvezető szerint a vírus nem tervezett „pozitív” hatása, hogy ezek a digitális fejlesztések most megvalósulhattak.

Rési Tibor, a PAK kari gazdasági igazgatója technikai részleteket osztott meg a látogatószobáról és videós rendszerről. Mint elmondta, a rendszer három robotkamerával működik, ezek azonban hordozhatóak, így igény esetén az intézet több helyisége és terme is bevonható. Az igazgató szerint a fejlesztést adatvédelmi és információbiztonsági szempontból is támogatottnak számít, a technikai részletekkel kapcsolatban pedig a minőség volt az elsődleges szempont, ezért a lehető legjobb projektort, hangszórót és kamerát szerezték be.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.