A QS legfrissebb szakterületi rangsorában továbbra is őrzi helyét a legjobbak között a Semmelweis Egyetem. Tavalyhoz hasonlóan idén is négy tudományterületi listára került fel az intézmény: élet és orvostudomány (Life science and medicine) területén a 264. helyen szerepel;  orvostudomány (Medicine), valamint gyógyszerészet és gyógyszertan (Pharmacy & Pharmacology) terén a legjobb 250-ben, az anatómiai és élettan rangsorban (Anatomy & Physiology) pedig a világ 150 legjobbja között.

Megjelent a QS legfrissebb, 2023-as szakterületi rangsora (QS World University Rankings by subject), amely öt fő indikátorban méri a világ egyetemeinek teljesítményét: intézmény hírneve a tudományos szférában (Academic reputation); munkáltatói vélemények (Employer reputation); az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága (Research citations per paper); az idézettségre utaló bibliográfiai indikátor (H-index); valamint a nemzetközi sokszínűség mértéke az intézmény kutatási együttműködéseiben (International Research Network – IRN).

A Semmelweis Egyetem a tavalyi rangsorhoz hasonlóan idén is négy tudományterületi listán jutott be a legjobbak közé. Élet és orvostudomány (Life science and medicine) terén a 264. helyet érte el; orvostudomány (Medicine), valamint gyógyszerészet és gyógyszertan (Pharmacy & Pharmacology) terén a legjobb 250-ben szerepel; anatómiai és élettan rangsorban (Anatomy & Physiology) pedig a világ 150 legjobbja között jegyzik. Előbbi három szakterületi rangsort a Harvard Egyetem, az anatómia és élettan kategóriát az Oxford Egyetem vezeti.

A hazai felsőoktatási intézmények közül mindegyik rangsorban a Semmelweis Egyetem áll a legelőkelőbb pozícióban. A régióban az intézmény szintén a vezető egyetemek közé tartozik: az anatómiai és élettan rangsorban a legelőkelőbb helyen szerepel, holtversenyben az Grazi Orvostudományi Egyetemmel; élet és orvostudomány, valamint orvostudomány rangsorban csak a Bécsi Orvosi Egyetem és a prágai Károly Egyetem áll előtte; míg a gyógyszerészet és gyógyszertan listán a krakkói Jagelló Egyetemmel holtversenyben található, közvetlenül a Bécsi Orvosi Egyetem, a Károly Egyetem, valamint az Innsbrucki Egyetem mögött.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.