Az európai vezető tudósokat tömörítő Academia Europaea (AE) klinikai és állatorvostudományi szekciójának tagjává választották a Semmelweis Egyetem rektorát, dr. Merkely Bélát, valamint tudományos és innovációs rektorhelyettesét, dr. Ferdinandy Pétert.

Dr. Merkely Béla elmondta: „Igazi megtiszteltetés és kiváltság e tekintélyes és magas szintű tudományos testület tagjának lenni, amely több mint 4800 tagot számlál (ezek közül 72 Nobel-díjas). Különösképpen azért, mert a társaság mottójához, a „building bridges” szlogenhez hasonlóan mindig is kiemelt cél, hogy hidat képezzünk a nemzetközi orvos- és egészségtudomány között. Rendkívül fontosnak tartom a nemzetközi kooperációt más egyetemekkel, tudományos társaságokkal, mert ezek az együttműködések a fejlődést szolgálják. Az AE az Európai Unió egyik vezető tanácsadó és tudományos döntéshozatalt támogató testülete. A Semmelweis Egyetem számára pedig különleges lehetőség bekapcsolódni az AE munkájába. Így már nem csak Magyarország de az Európai Unió döntéshozatali folyamatait is tudjuk segíteni.”

Dr. Ferdinandy Péter úgy fogalmazott, hogy számára is nagy megtiszteltetés, hogy felvételt nyert az AE tagjai közé és kiemelte, hogy az aktív szerepvállalás az AE munkájában nagyszerű lehetőség az egyetem nemzetközi hálózatának bővítésére.

A hat éve megalakított Klinikai szekció elnöke dr. Hegyi Péter, az SE Transzlációs Medicina Központ igazgatója kiemelte: a több mint 200 kiváló klinikust számláló szekció küldetése továbbra is a betegségek megelőzésével és utángondozásával kapcsolatos kutatások felerősítése, a klinikai szakmai és tudományos képzések fejlesztése, ezért az idei vezetőségi ülésen megalakították a Transzlációs Orvosi Munkacsoportot, melyben mostantól kiemelt szerep jut a Semmelweis Egyetemnek.

Az Academia Europaea (Európai Akadémia) 1988-ban jött létre, tevékenysége a tudományos kutatás minden területét felöleli, tagjai pedig a kontinens legelismertebb tudósai közül kerülnek ki. Jelenleg Európa-szerte 4500 tagja van a szervezetnek, köztük 72 Nobel-díjas.

Simon Viktória
Transzlációs Medicina Központ 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.