KEHOP-pályázat keretein belül újult meg a Semmelweis Egyetem Balassa János Kollégiumának homlokzata, az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően az épület nyílászáróit és szigetelését is kicserélték. A fejlesztések ebben az épületben és az egyetem Markusovszky Lajos Kollégiumában is tovább folytatódnak.
 

A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben, valamint a Külső Klinikai Tömbben a közelmúltban megvalósult hallgatói terek után örömmel fogadjuk a Balassa János Kollégium fejlesztéseit is

fogalmazott a bejárást vezető Takács Félix, a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) alelnöke, hozzátéve: az épület megfelel annak az elvárásnak, amit egy XXI. századi komoly orvos-egészségtudományi egyetem támaszt a kollégiumai felé.

A Tömő utcai Balassa János Kollégium homlokzatát KEHOP-pályázat keretein belül újították fel, az energetikai fejlesztésen belül az épület nyílászáróit és szigetelését is korszerűsítették. Ezzel lezárult a beruházás első lépcsőfoka, hamarosan hasonló módon újulhat meg az egyetem Markusovszky Lajos Kollégiuma is.

Az elsősorban a korszerűbb energiafelhasználást segítő pályázat mellett a Balassa Kollégiumban további felújítási munkálatok is zajlanak: a földszinten a teljes mennyezetet újjáépítették, növelve a tér esztétikáját és még inkább biztosítva a biztonságtechnikai előírásoknak való megfelelést. Az első két szintet újraparkettázták, a szobák és a többi emelet felújítása pedig jelenleg is folyik. A beruházásokat a kollégium saját forrásából biztosítja.

Galéria

7kép

 

Nyolc nagykapacitású létesítmény energetikai korszerűsítésére kerülhet sor a KEHOP-5.2.4-15-2016-00004 Energetikai korszerűsítés a Semmelweis Egyetem több helyszínén című projekt keretében. A program 2016-ban indult, elsőként 2017-ben a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika újult meg. Az elmúlt egy évben újabb három helyszínen fejeződött be a beruházás: a Balassa János Kollégiumban, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán és az Egészségügyi Közszolgálati Kar Ferenc tér 15. alatti épületében. A munkálatok még további 5 helyszínen folynak: a Neurológiai Klinikán, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, a Tömő utcai Klinikai Tömbben és a Markusovszky Lajos Kollégiumban.

A HÖK korábban felmérést végzett a kollégiumban élők körében, hogy az alapvető infrastrukturális változásokon túl milyen egyéb fejlesztésekre lenne igényük. Ennek eredményeképpen megkezdődött a Balassa és Markusovszky Kollégium WIFI-rendszerének fejlesztése, valamint mindkét épületben kanapékat helyeztek el tovább javítva a hallgatói tereken folyó közösségi életet. Jelenleg is zajlik a kollégiumok edzőtermeinek felújítása, melyhez az Egészségfejlesztési Központ biztosított támogatást. A további tervek között szerepel a kollégiumok kertjeinek rendezése, a szelektív hulladékgyűjtés és komposztálás lehetőségének megteremtése, valamint a külső hallgatói terek bővítése is.

Dr. Merkely Béla rektor a bejárás során kiemelte: a fejlesztések jól illeszkednek az egyetem Zöld Egyetem és Családbarát Egyetem kezdeményezéseihez, valamint az intézmény azon céljait is szolgálják, hogy minél inkább növeljék a hallgatói tereket és szoros együttműködést alakítsanak ki az intézmény vezetése és hallgatói között.

Hálás vagyok hallgatóinknak, hogy példát ritkító aktivitással vettek részt a koronavírus elleni küzdelemben

 – fogalmazott dr. Merkely Béla, hozzátéve: a klinikáknak, kórházaknak nagy segítséget jelentett a munkájuk. A hallgatóktól kapott támogatás után különösen jó szívvel adunk át olyan fejlesztéseket, mint a mostani kollégiumi felújítás – mutatott rá a rektor.

„Pár nap híján 40 évvel ezelőtt adták át ezt az épületet – én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a hallgatók képviselőjeként azon az ünnepségen is részt vehettem” – emlékezett vissza dr. Godó Ferenc, a Kollégiumok Igazgatóságának igazgatója, hozzátéve: a mostani beruházás azért különösen fontos, mert azt mutatja, hogy a Semmelweis Egyetem kollégiumainak fejlesztése és megújulása folyamatban van.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.