Helyszín: Elméleti Orvostudományi Központ, Budapest Tűzoltó utca 37-47.

Dátum: 2022.10.07.

{"name":"Bariátriai sebészeti konferencia", "description":"

Bariátriai sebészeti konferencia Elméleti Orvostudományi Központ, 1094 Budapest, Tűzoltó utca 37-47. Dátum: 2022.10.07. I. BLOKK: 130 perc – 8.30 – 10.40 Megnyitó (Prof. Merkely Béla és Prof. Szijártó Attila és Prof. Dr. Bedros J Róbert) – A kóros elhízás fogalma és metabolikus szindróma fogalma, diagnosztikája, terápiás lehetőségei. Kóros elhízás magyarországi aktuális helyzete. (Dr. Bedros J.…



Elméleti Orvostudományi Központ", "startDate":"2022-10-07", "endDate":"2022-10-07", "startTime":"08:00", "endTime":"17:00", "location":"Elméleti Orvostudományi Központ", "options":["Apple","Google","iCal","Microsoft365", "MicrosoftTeams", "Outlook.com"], "timeZone":"Europe/Budapest", "iCalFileName":"Bariátriai sebészeti konferencia", "label":"Naptárba"}

Bariátriai sebészeti konferencia
Elméleti Orvostudományi Központ, 1094 Budapest, Tűzoltó utca 37-47.

Dátum: 2022.10.07.

I. BLOKK: 130 perc – 8.30 – 10.40
Megnyitó (Prof. Merkely Béla és Prof. Szijártó Attila és Prof. Dr. Bedros J Róbert) –

A kóros elhízás fogalma és metabolikus szindróma fogalma, diagnosztikája, terápiás lehetőségei. Kóros elhízás magyarországi aktuális helyzete. (Dr. Bedros J. Róbert, Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Anyagcsere Központ)

A bariátriai sebészet története, a bariátriai sebészet a Semmelweis Egyetemen (munkacsoport bemutatása, irányelvek) – (dr. Merkel Keresztély)

Aneszteziológiai megfontolások a kóros kövérség sebészetében (dr. Széll János)

Pszichológiai szerepe a kóros kövérség sikeres kezelésében (Juhász Anita)

10. 40 – 11.00 Kávészünet

II. BLOKK: 120 min – 11:00-13:00
A bariátriai sebészet napjainkban (indikációk, kontraindikációk, műtéti típusok) (dr. Mohos Elemér)

Szövődmények a bariátriai sebészetben és azok ellátási módjai (dr. Vass Tamás)

Az endoszkópia szerepe a bariátriai sebészetben (diagnosztika, terápia, szövődmények elhárítása) (dr. Hritz István egyetemi docens)

A gyomorgyűrűk okozta problémák (Dr. Bennemann Stephan, Dr. Merkel Keresztély)

Diszkusszió 15 min

13.00 – 14.00 Ebédszünet

III. BLOKK: 135 min 14: 00 – 16:15

Bariátria – Európai körkép (Professor Martin Fried – Cseh Köztársaság)

Bariátria itthon és az Egyesült Királyságban (Dr. Vasas Péter – DMC )

Testsúlycsökkentő műtétek utáni beteg követés – dietetikus szemmel. Diéta beállításának sarokkövei. (Kurucz Virág dietetikus)

Plasztikai megoldások testsúlycsökkentő műtéteket követően (Dr. Jancsó Máté)

A bariátria új irányai (Dr. Patai Árpád és Dr. Merkel Keresztély)

16:30 A rendezvény zárása

Regisztráció erre a linkre kattintva

Az első hazai, bariátriai rendezvénnyel a szervezők egy olyan folyamatot kívánnak elindítani, mely a bariátriai sebészet bemutatkozásától a nemzeti protokollok megfogalmazásáig átívelően segíti ennek a külön szakterületnek a szélesebb elfogadtatását.
 
A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján létrejött bariátriai munkacsoport igyekszik a széleskörű műtéti beavatkozások, szövődmények országos ellátása mellett az oktatás és kutatás területén a lehető legmagasabb színvonalat képviselni.
 
Az elhízás az elmúlt évtizedekben olyan járványszerű méreteket öltött az egész világon, hogy a WHO állásfoglalása szerint a kóros kövérség a 21. század epidémiája. A felnőtt magyar lakosság körében feltűnően magas, 28-31 százalék közötti az elhízás mértéke. Ezzel az Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland mögött Magyarország a 4. helyen áll a világon leginkább elhízott nemzetek listáján, Európában pedig az első.
 
A koronavírus járvánnyal együtt járó digitális oktatás és „home office” sajnos tovább rontotta ezt a tendenciát, becslések szerint hazánk lakossága átlagosan 3,5 kilóval lett súlyosabb a járvány miatt. Mivel a kóros kövérség kezelésére a diéta, illetve a rendszeres testmozgás az esetek 95 százalékában csak időleges eredményt ad, világszerte egyre inkább előtérbe kerülnek a fogyasztó, vagy más néven bariátriai műtétek különböző formái. A nemzetközi tendenciákkal párhuzamosan hazánkban is egyre több bariátriai beavatkozás történik. 
 
 
 

Vissza az Eseménynaptárba