Több mint 50 borászat 191 különböző borát és pezsgőjét bírálták a 15. alkalommal megrendezett Semmelweis Egyetem Bora Országos Borversenyen. A győztes tételek kiválasztása vakkóstolón, a nemzetközileg ismert és elfogadott százas pontrendszer és protokollok alapján zajlott. A gyakorlott kóstolókból és külső szakértőkből álló zsűri az idei évben először a pezsgővel kiegészülve hat kategóriában hirdetett eredményt a Semmelweis Szalonban. A kategória győztesek elnyerték a Semmelweis Egyetem Bora elismerő címet, és kóstolóval egybekötött eseményen mutathatták be pincészetük italát.

A versenyre nevezett több mint 50 borászat részvétele kiemelkedőnek tekinthető, idén is a szekszárdi, villányi és tokaji borászatok száma volt a legtöbb, de képviseltették magukat a pincészetek az ország minden részéből – emelte ki köszöntőjében dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A Bormustra elnökeként hangsúlyozta, a borok és pezsgők végig kóstolásánál nagy higgadtsággal, biztonsággal és rutinnal kellett dönteniük sokszor apró különbségeket is észrevéve a borok közt, majd közös megegyezéssel döntöttek arról, melyek a kategóriák legjobb borai.

Nagy jelentősége van annak, hogy ki viheti haza az arany minősítéseket, különösen azok számára, akik az első helyezettek, mert ezek a borok aztán a világ minden pontjára eljutnak majd, hiszen a Semmelweis Egyetem ezekkel a borokkal látogatja és ajándékozza meg a világ legjobb egyetemeit, így is ismertté téve ezeket a kiváló borokat.

– fogalmazott dr. Merkely Béla.

Hozzátette: az idei éven először megjelent hatodik kategóriaként a pezsgő is, amelynek mustráját dr. Pavlik Lívia kancellár vezette. A bíráló bizottságokban több egyetemi munkatárs, professzor és egyetemi rektor is helyet foglalt a képzett borszakértők mellett.

Ezt követően dr. Merkely Béla átadta a hat kategória díjazottjainak a helyezéssel és minősítéssel ellátott okleveleket. A Semmelweis Egyetem Bora, valamint Pezsgője címet elnyert borászatok az elismerés átvétele után röviden bemutatták kóstolóval egybekötve pincészetük termékét.
A díjazottakat Gerendai Károly, az esemény házigazdája, a Semmelweis Egyetem Bora Országos Borverseny borszakértője konferálta fel.

Pezsgő kategória díjazottjai:

4. helyen végzett a Haraszthy Pincészet 2020-as évjáratú Haraszthy Öreghegy Brut pezsgője arany minősítéssel.
3. helyen végzett arany minősítéssel a Sauska Extra Dry pezsgője.
2. helyen végzett nagyarany minősítéssel a Szentpéteri Borpince 2023-as Chardonnay Blanc de Blancs-Brut pezsgője.

2025-ben a Pezsgő kategóriában a Semmelweis Egyetem Pezsgője a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2022-es évjáratú Tokaji Organikus Furmint Pezsgő Extra Brut lett nagyarany minősítéssel.

Tóth Máté igazgató, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok képviseletében elmondta: pezsgőjük száz százalékban furmintból készült, amely a Tokaj-Hegyalja legfontosabb fajtája is egyben. „A pezsgőt champagne-i technológiával készítettük, de gondoltunk az itthoni fogyasztókra, akik nem a champagne-i ízvilághoz vannak szokva, igyekeztünk, hogy a krémes buborékok és finom élesztős jegyek mellett hangsúlyos legyen a furmintra jellemző ropogós zöldalmás jelleg, ami inkább dominál ebben a pezsgőben.” Hozzátette, a nyertes pezsgőfajta, vegán és organikus minősítéssel is rendelkezik.

Kárpát-medencei fehérbor kategória díjazottjai:

5. helyen, arany minősítéssel végzett a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2024-es évjáratú Tokaji Organikus Furmint Zomborka bora.
4. helyen végzett arany minősítéssel a Laposa Birtok 2023-as évjáratú Laposa Juhfark nevű bora.
3. helyezett arany minősítéssel a Breitenbach Pincészet 2022-es évjáratú Tokaji Szerelmi Furmint bora.
2. helyezett arany minősítéssel a Harmónia Szőlőbirtok 2023-as évjáratú Tokaji Furmint Szimfónia bora.

2025-ben a Kárpát-medencei fehér bor kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora: a Harmónia Szőlőbirtok 2023-as évjáratú Tokaji Furmint bora, arany minősítéssel.

A Harmónia Birtok tulajdonosa, Fekete Gábor elmondta, új birtok lévén ezek voltak az első boraik, amelyeket nagy tapasztalatú borászuk vezetésével készítettek száz százalékban furmint fajtából. Hozzátette, nagyon jó szüretük volt, és újak lévén keresik az útjukat a borok világában, szeretnék a hagyományos, tájra jellemző hazai borokat elkészíteni, azok ízvilágát bemutatni a hazai és külföldi borkedvelő közönségnek.

Világfajták fehér kategória díjazottjai:

5. helyezett lett arany minősítéssel a Tűzkő Birtok 2024-es évjáratú Zöldveltelini Válogatás bora.
4. helyen, arany minősítéssel végzett a Petrény Winery 2022-es évjáratú Petrény Battonage Chardonnay bora.
3. helyen végzett arany minősítéssel a Paulus Borház 2024-es évjáratú Paulus Sauvignon Blanc bora.
2. helyen végzett arany minősítéssel a Nyakas Pince 2023-as évjáratú Selection Chardonnay bora.

2025-ben a Világfajták fehér kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora a Hilltop Neszmély borászat 2024-es évjáratú Kamocsay Prémium Chardonnay bora lett arany minősítéssel.

Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély borászat főborásza elmondta, pincészetükben nagyon fontos fajta a chardonnay. A 2024 különleges évjárat volt, az elmúlt 56 év távlatából is, amióta szüretel – fűzte hozzá a borász, egyrészt különösen korán, szeptember 12-én befejezték a szüretet, másrészt különösen magas, 15-16 fok körüli alkoholtartalom volt a jellemző érték.

Kárpát-medencei vörösbor kategória díjazottjai:

5. helyezett lett arany minősítéssel az Eszterbauer Borászat 2024-es évjáratú Nagyapám Kadarka és a 2023-as Telihold Kékfrankos bora.
4. helyezett lett arany minősítéssel a Vesztergombi Pince 2021-es évjáratú Bikavér bora és a Lelovits Tamás Pincészet 2022-es évjáratú Meglepetés – Villányi Prémium Kékfrankosa.
3. helyen végzett arany minősítéssel a Steigler Pince 2022-es évjáratú Steigler Prémium BIO Kékfrankos száraz vörösbora.
Arany minősítéssel 2. helyezett az Eszterbauer Borászat 2023-as évjáratú Báró Steiner Bikavér bora.

2025-ben a Kárpát-medencei vörös kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora a Vesztergombi Pince 2019-es évjáratú Porkolábvölgy kékfrankos bora arany minősítéssel.

Vesztergombi Csaba, a Pincészet tulajdonosa elmondta, ezen a versenyen utoljára két éve nyertek díjat, akkor a világfajták kategóriában. A mostani díjnyertes borukról kiemelte, a kékfrankos egy nagyon népszerű, a magyar közízlésnek talán leginkább megfelelő fajta, amit már a nagyapja is telepített. Hozzátette, ezt a szekszárdi borvidékhez tartozó termőterületet sok generáció óta a családjuk műveli, írásos emlékek és a családi címerük alapján az 1700-as évek eleje óta, de valószínűsíti, hogy már az 1600-as években is dolgoztak ezeken a földeken, és bízik benne, hogy a fia és majd remélhetőleg a lánya is viszi tovább a családi borászati hagyományt.

Világfajták vörös kategória díjazottjai:

7. helyen végzett arany minősítéssel a Paulus Borház 2022-es évjáratú Paulus RED Grand cuvée bora, valamint a Haraszthy Pincészet 2021-es évjáratú Haraszthy Dignus-a.
6. helyezést ért el arany minősítéssel az Lisicza Borház 2021-es évjáratú Lisicza Ében bora és a KOCH Borászat 2018-as évjáratú Prémium Csanád Cuveé-je.
5. helyen végzett a Szeleshát Szőlőbirtok Szekszárdi Gubac Merlot 2019-es évjáratú bora arany minősítéssel.
4. helyen végzett és a Tűzkő Birtok 2021-es évjáratú Tűzkő Domb Cuveé-je arany minősítéssel.
3. helyezett nagyarany minősítéssel a Sauska 2020-as évjáratú Sauska Cuvée 7 bora.
2. helyezett nagyarany minősítéssel a Sauska 2019-es évjáratú Sauska Merlot Csukma bora.

Világfajták vörösbor kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora osztott első helyen végzett nagyarany minősítéssel a Lelovits Tamás Pincészet 2020-as évjáratú Villányi Franc nevű bora, a Vinatus Pincészet 2018-as évjáratú Black Cuvée-je és a KOCH Borászat 2020-as évjáratú Pinot Noir bora.

Dr. Merkely Béla záró értékelésében elmondta, hogy olyan kiemelkedő minőségű borok érkeztek erre a kategóriára, hogy az értékelés végén még visszahívtak egy kóstolási körre öt bort, hogy dönthessenek a sorrendben, és ezután sok mérlegelés után tettek hármat az első helyre, mivel meglátásuk szerint a maga nemében mindhárom megérdemelte az elsőséget.
A díjnyertes Pinot Noir nagyon magas cukortartalmú és minőségű szőlőből készült, amit kézzel szüreteltek, saválló acéltartályban tartották, majd töltöttek át hordós érlelésre. „Sárospataki fahordókat használtunk, és nagy izgalommal vártuk, hogy forgalomba kerülhessen” – fogalmazott Koch Pálma, a KOCH Borászat képviseletében. A Lelovits Pincészet borszakértője, Sáska Zsolt elmondta, a franc Villányban és a pincészetükben is fő fajta, és minden évben nagyszerű borokat lehet készíteni. Ezen a versenyen három évvel ezelőtt nyertek díjat a kékfrankos borukkal – fűzte hozzá a borász. A Vinatus Pincészet képviselője, Kovács Krisztián a díjnyertes borukról elmondta, hogy ez egy borházasítás, amelyben 40 százalék körüli a Cabernet Sauvignon összetevő, és 30-30 százalékban Merlot és Cabernet Franc, amely gazdag ízvilágot ad a bornak, és egy nagyon jó évjáratban született.

Desszertbor kategória díjazottjai:

4. helyen végzett a Tokajicum Borház 2019-es évjáratú Tokajicum Aszú 6 puttyonyosa nagyarany minősítéssel.
3. helyezett lett nagyarany minősítéssel a Metro Kereskedelmi Kft. 2017-es Grand Tokaji Aszú 5 puttonyos MBV bora.
2. helyen végzett nagyarany minősítéssel az Angyal Borászat 2018-as Angyal 6 puttonyos aszú bora.

2025-ben a Desszertbor kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 2017-es évjáratú Tokaji Aszú 6 Puttonyos bora lett nagyarany minősítéssel.

Tóth Máté igazgató, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok képviseletében elmondta, hogy a Tokaji Aszút és ezt a kategóriát talán nem is desszertbornak, hanem desszertnek nevezné, hiszen teljes értékűen fogyasztható főétkezés után is. Díjnyertes boruk nagy része hárslevelű fajta, amelyet a kivételes 2017-es évjáratból szüreteltek, több mint 200 gramm cukortartalommal. Elmondta, hogy öröm számára, hogy végigkísérhette a bor fejlődését, és hogy az elnyert díjak sora most ezzel a rangos elismeréssel is gyarapodik.

A díjkiosztót és kóstolót követően minősítő okleveleket adtak át mindazon borászatoknak, amelyek részt vettek az eseményen.

Gerendai Károly, a Semmelweis Egyetem Bora Országos Borverseny borszakértője összefoglaló értékelésében felhívta a figyelmet arra, hogy az idei verseny magas színvonalát a nevezett borok kiváló minősége, továbbá a bírálatban résztvevő borszakértők és borbírák személye is szavatolta.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.