Dr. Merkely Béla rektor előadásával vette kezdetét a Semmelweis Egyetem online előadássorozatának, a Szenior Akadémiának új évada. Az egyetem alapításának 250. évfordulóján indult, elsősorban a nyugdíjas korosztálynak szóló ismeretterjesztő sorozat ezzel immár a 11. szemeszterét kezdte meg.

Dr. Merkely Béla A Semmelweis Egyetem jelene, jövője című előadásában áttekintette az egyetem történetének legfontosabb állomásait. Bemutatta az egyetem névadója, Semmelweis Ignác pályáját is, akinek a nevét 1969-ben, az alapítása 200. évfordulója alkalmából vette fel az egyetem. „A Semmelweis név egy történeti védjegy, ami kötelezi a Semmelweis Egyetemet a legmagasabb színvonalú oktatás, tudományos teljesítmény és betegellátás biztosítására” – fogalmazott a rektor. Semmelweis örökségéről szólva a rektor kitért az életművét bemutató mozifilmre, amelynek tavaly az egyetemen tartották a díszbemutatóját.

 

A Semmelweis Egyetemet számokkal jellemezve a rektor kiemelte, hogy az intézménynek jelenleg közel 16 ezer hallgatója van, 35 százalékuk külföldi, akik a világ 123 országból érkeznek. Az egyetemhez tartozó ellátóhelyeken összesen körülbelül 2,8 millió esetet látnak el évente, ami a magyarországi betegellátás 10 százaléka – hangsúlyozta. A rektor kitért az egyetem nemzetközi rangsorokban elért eredményeire is. Hangsúlyozta, hogy a Semmelweis Egyetem ezen eredmények alapján is a világ élvonalába tartozik: a Times Higher Education rangsorában például a legjobb 300 között szerepel, bizonyos szakterületeken pedig még ennél is jobb a pozíciója: a US News szakterületi világrangsorában kardiológia és kardiovaszkuláris rendszerek kategóriában a világ 31. legjobbja a Semmelweis – mondta el.

Markusovszky Lajos szavait idézve hangsúlyozta, hogy az orvos-egészségügyi szakmát a betegágy mellett lehet a legjobban elsajátítani. Kiemelte, hogy ennek szellemében újították meg az egyetemen az orvosképzést. Az elméleti és gyakorlati oktatás kiegyensúlyozását célzó, illetve a blokkoktatást bevezető kurrikulumreform 2019-ben indult, idén pedig ennek finomhangolása történt meg a Curriculum 2.0 bevezetésével. A cél jelentős gyakorlati képességekkel és valódi klinikai tudással bíró orvosok képzése – fogalmazott a rektor, kiemelve, hogy az orvosképzést az egész életen át tartó tanulásra és továbbképzésre kell alapozni.

Dr. Merkely Béla előadásában beszélt a modellváltás jelentőségéről, a Semmelweis nemzetközi kapcsolatairól és alumni-közösségéről, a kutatók tudományos teljesítményéről és a publikációk számának emelkedéséről, az új terápiák, gyógyszerek, eljárások klinikai vizsgálatáról, továbbá a Semmelweis Egyetem kiválóságáról a betegellátásban, amellyel kapcsolatban kiemelt néhány csúcsteljesítményt is, mint például a robotsebészet lehetőségeit. A rektor hangsúlyozta az egyetemen végrehajtott infrastrukturális fejlesztések jelentőségét, és beszélt a következő években megvalósuló fejlesztésekről is: a 2025-re elkészülő Városmajor 70 projektről, amely Közép-Európa legmodernebb szív- és érgyógyászati központja lesz; a Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központról (NOIKK), aminek befejezése szintén 2025-re várható; valamint az egyetem nyolcadik kerületi Science Parkjáról és az Elméleti Orvostudományi Központ második épületéről, amelyeket várhatóan 2027-ben adnak majd át. Bemutatta a Külső Klinikai Tömbben tervezett új épületet is, amelyben a műtéti szakmák kapnak majd helyet.

Dr. Merkely Béla 1991-ben szerzett diplomát a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán, ezután a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán kezdett dolgozni. Belgyógyászatból, kardiológiából, klinikai farmakológiából és sportorvostanból tett szakvizsgát, az MTA doktora. 2012 óta a klinika igazgatója, 2018-tól a Semmelweis Egyetem rektora. 2020 márciusától, az új koronavírus hazai megjelenésétől a COVID-19 elleni küzdelem kiemelt szereplője volt: ő vezette a négy orvosképző egyetem Klinikai Járványelemző Munkacsoportját, valamint a Semmelweis Egyetem Járványügyi Bizottságát. Budapest díszpolgára, a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett, Széchenyi-díjas tudós.

 

 

 

 

A Szenior Akadémia következő előadásaira erre a linkre kattintva lehet jelentkezni.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.