Stratégiai Szervezetfejlesztési Főigazgatóság, Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Főigazgatóság, valamint a Költségvetési és Kontrolling Főigazgatóság néven új szervezeti egységek jöttek létre. A szenátorok döntöttek a 2024. évi tudományos jutalomdíjak odaítéléséről.

A Szenátus tagjai megszavazták a testület 2024. évi őszi munkatervét.

Megszavazták a Felülbírálati Bizottság személyi összetételének megújítását, miután a bizottság mandátuma idén október végével lejárt. Szintén megszavazták a Hallgatók Szociális és Esélyegyenlőségi Ügyeivel Foglalkozó Bizottság személyi összetételének megújítását, melynek hároméves mandátuma szeptemberben járt le. Döntöttek a Gyógyszerterápiás, Antibiotikum és Infekciókontroll Bizottság személyi összetételének megújításáról is, melynek hároméves mandátuma októberben járt le.

A szenátorok döntöttek a Szervezeti és Működési Szabályzat egyes rendelkezéseinek módosításáról. Ennek értelmében rektori irányítás alatt létrejött a Stratégiai Szervezetfejlesztési Főigazgatóság, mely a Stratégiai Adatelemző Igazgatóságot, a Kompetencia Központot és a Családbarát Egyetem Központot foglalja magában. Az új egység a humánerőforrást érintő stratégiai döntések és az operatív feladatok közötti összefüggések ismerete, valamint egy szervezeti egység-szintű teljesítményelemzési rendszer kialakítása révén támogatja majd az egyetem munkavállalóit érintő adatalapú döntéshozatalt. A teljesítményértékelés és -elemzés mellett az új főigazgatóság feladatai közé tartozik majd a vezetőképzés, a karrierutánpótlás-tervezés, a kompetencia- és változásmenedzsment is. A hatékonyan működő és gazdálkodó, saját bevétellel rendelkező szervezeti egységek a változásnak köszönhetően a jövőben várhatóan még nagyobb szabadságot kaphatnak majd humánerőforrás-kérdésekben. A Szenátus döntése szerint a Gazdasági Főigazgatóság helyett két új, a kancellár irányítása alá tartozó szervezeti egység jött létre: a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Főigazgatóság, valamint a Költségvetési és Kontrolling Főigazgatóság. A változtatásra azért volt szükség, mert a gazdálkodás során felmerülő feladatok egyre sokrétűbbé váltak, így eltérő struktúrát és szervezettséget igényeltek. A két új főigazgatóság azokat a feladatokat viszi tovább, melyeket a korábbi szenátusi döntés értelmében eddig a főigazgató-helyettesek láttak el.

Határozott a testület a 2024. évi Semmelweis Budapest Award, Semmelweis Ignác, Richter Gedeon, Hugonnai Vilma, Huzella Tivadar, Jendrassik Ernő, Hári Mária emlékérem és jutalomdíj, valamint Pro Universitate díj adományozásáról. Döntöttek az Asklepios Campus Hamburgra benyújtott tantárgyfelelősi pályázatról is.

Megszavazták a Fogorvostudományi Karon végzett, az Általános Orvostudományi Kar általános orvos szakára felvett hallgatók képzésére vonatkozó, 2023/24-es tanévtől bevezetett kurrikulum módosítását. A változtatásra a Curriculum 2.0 keretében bevezetett változtatások miatt volt szükség.

A Szenátus szeptemberben két elektronikus eljárásban hozott még döntést. Az első eljárásban szeptember 12-i dátummal elfogadta az Általános Orvostudományi Karon 2024/2025-ös tanévben bevezetett orvosképzés curriculumának módosítását és módosította a Foglalkoztatási Követelményrendszert. A második eljárásban szeptember 27. napján döntött 14 egyetemi szabályzat aktualizásáról, módosításáról. Az eljárások eredményéről a Szenátus elnöke az ülésen számolt be.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.