A közel kétszáz oldalas, a Semmelweis Egyetem építészeti, képzőművészeti, történelmi és más értékeit összefoglaló kötetet szeptember 25-én, a Semmelweis Szalonban mutatták be.

A kötet alapötlete – melyen rendhagyó módon orvosok, építészek, műszaki szakemberek, karbantartók és egyéb területen tevékenykedő egyetemi polgárok is dolgoztak – az egyetem fennállásának 250. jubileumához és dr. Wenger Tiborhoz, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet professzorához köthető, aki főszerkesztőként jegyzi A Semmelweis Egyetem rejtett kincsei című albumot.

Egyetemünk, a tanszékek, könyvtárak, tantermek, terek, de még az egyes műszaki épületek falai is rengeteg különlegességet, értéket rejtenek. A történelmi, tárgyi emlékek, a festmények, szobrok mellett olyan érdekességeket is, amelyek még nekünk, sok évtizede itt tevékenykedő egyetemi polgároknak is újdonságként hathatnak. Olyan kincsek ezek, amelyekkel lehet, hogy nap mint nap találkozunk, de eredetüket, történetüket, de talán jelentőségüket sem ismerjük igazán

– mondta el a könyv céljáról szólva dr. Wenger Tibor

Galéria

9kép

Hozzátette: ezek mellett vannak olyan kincseink is, amelyek soha vagy csak nagyon ritkán kerülnek elénk. Azért született az album, hogy ezeket az értékeket, kincseket összegyűjtsük és bemutassuk. Mégpedig nagyon szubjektív módon: különféle területeken tevékenykedők a saját kötődésük mentén, sajátságos perspektívából – mutatott rá. A könyv főszerkesztője úgy fogalmazott: az album készítése során negyvennél is több egyetemi épületet jártak be, gyakran szó szerint a pincétől a padlásig. Így tárhattak fel olyan különlegességeket, mint például a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika tetőzete alatt fellelhető, Korányi Sándor által tervezett, a tantermi lámpák mozgatására szolgáló – és máig működő – csigarendszer, vagy az a jelenleg a Bókay utcai Gyermekgyógyászati Klinika udvarán álló boncasztal, amelyet Babes Viktor, a korábbi II. Sz. Kórbonctan igazgatója használt.

Ezzel a kötettel is tanúbizonyságát kívánjuk adni, hogy jó őrei vagyunk nagy elődeink örökségének, és méltó módon őrizzük a ránk bízott, felbecsülhetetlen értékű szellemi és történeti értéket hordozó kincseket. Annál is inkább, mivel ezekre a fundamentumokra építve jutottunk el mára oda, hogy a Semmelweis Egyetem hazánk és a régió vezető orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézménye, a világ 300 legjobb egyetemének egyike

– hangsúlyozta köszöntőjében dr. Merkely Béla. A rektor megköszönve dr. Wenger Tibor munkáját így fogalmazott: „Hálás vagyok, hogy a válladra vetted és – sokszor a Semmelweis névhez méltó rendíthetetlenséggel és kitartással – véghez vitted a tervedet és megvalósítottad ezt a munkát!”

Fekete-Obreczány Éva
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.