Az ápolóképzés mellett újabb szakterületek iránt érdeklődnek a Semmelweis Egyetem kínai partnerei.

Tovább erősödhet a Semmelweis Egyetem és Sanghaj Putuo kerületének önkormányzata közötti egészségügyi képzési együttműködés, miután dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes és Li Ou, a kerület önkormányzati egészségügyi bizottságának helyettes titkára aláírta az ezt elősegítő megállapodást 2024. augusztus 26-án. A kerület önkormányzatával 2014 óta van együttműködése az egyetem Egészségtudományi Karának, amely keretében rövidebb továbbképzésekre fogadják a kínai egészségügyi szakembereket, jellemzően ápolókat. Legutóbb 2018-ban látogatott el a kerület küldöttsége az egyetemre, a kínai delegáció – az önkormányzat képviselői mellett jobbára kórházvezetők, illetve kórházigazgató-helyettesek – mostani látogatása pedig a korábbi megállapodás bővítését célozza. Utóbbival kapcsolatban már több online egyeztetést folytattak a felek.

Dr. Alpár Alán a delegáció fogadásakor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kerület és az egyetem közti együttműködés folyamatosan fejlődik, és további tartalommal is bővülhet majd. Úgy fogalmazott, a Semmelweis Egyetem portfóliója igen gazdag – megemlítette azt is, hogyan alakította még gyakorlatorientáltabbá a képzéseket az intézmény a kurrikulumreform során -, ezért többféle képzéssel is hozzá tudna járulni a kerület egészségügyi fejlesztéseihez. Az egyetemi képzési portfóliót, az elmúlt 6 év fejlesztéseit dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője ismertette, megemlítve azt is, hogy jelenleg 141 kínai hallgató tanul az egyetem négy karán és a Doktori Iskolában, illetve hogy már 15 kínai egyetemmel és oktatási intézménnyel van együttműködési megállapodása. Hangsúlyozta, hogy az ETK-s ápolóképzés folytatása mellett az egyetem szívesen bővítené az együttműködést akár klinikai gyakorlatok, nyári és téli egyetemek, illetve személyre szabott képzések szervezésével is. Ígéretesnek látja a rehabilitációs és a konduktív pedagógia terén a további kooperáció lehetőségét. A találkozón dr. Balogh Zoltán, az ETK, és dr. Matos László, a PAK dékánhelyettese részletesebben is bemutatta a karokon zajló oktatási munkát, utóbbi külön kiemelte a szeptemberben induló neurorehabilitáció mesterképzés sajátosságait.

Sanghaj Putuo kerülete több mint 53 négyzetkilométeren terül el, és amint azt Wang Jue, a kerület polgármester-helyettese elmondta, a nagyobb lélekszámúak közé tartozik. Mivel a lakosság öregszik – a várható átlagéletkor 83 évre emelkedett –, egyre gyakoribbak a szív- és érrendszeri, a daganatos, illetve egyéb krónikus megbetegedések. A kerület 24 közkórházában és 50 rendelőintézetében mintegy 1400 ápoló és orvos lát el évi mintegy 7-8 millió járóbeteget sürgősségi ellátás keretében. Beszámolt arról is, hogy a koronavírus-járvány ugyan nehezítette a nemzetközi kapcsolatok életben tartását, azonban a fejlesztések nem álltak le, egyebek között egy új rehabilitációs és egy komplex kórházat építettek. Úgy fogalmazott, hogy mivel az eddigi együttműködés is sikeres volt, remélik, hogy több területre sikerül kiterjeszteni, ehhez pedig jó alapot jelent az ápoló- és a rehabilitációs képzéssel kapcsolatos megállapodás. Li Ou arról beszélt, hogy leginkább az ápoló-, a rehabilitációs és a fogorvosképzés terén látnának lehetőséget a további együttműködésre, csoportok küldésére. Egyúttal meginvitálta a Semmelweis Egyetem vezetőit Sanghajba.

Galéria

11kép

A kínai delegáció ellátogatott a Külső Klinikai Tömbbe, ahol dr. Müller Veronika orvos-főigazgató kalauzolásával megismerkedtek a tömb működésével, valamint az egyetem kiemelkedő specifikus ellátási centrumaival is.

Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.