Magyarország berlini nagykövetsége adott otthont a Semmelweis Egyetem német fővárosban megrendezett nemzetközi alumni találkozójának, ami a tavasszal Oslóban indult új alumnitalálkozó-sorozat következő állomása volt. A 2024. július 19-én megtartott rendezvényen közel 150 egykori hallgató vett részt, akiket dr. Merkely Béla rektor személyesen köszöntött.

A Berlinben tartott nemzetközi alumni találkozót dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora nyitotta meg. „Felemelő, hogy ilyen sok egykori Semmelweis-hallgató vesz részt rendezvényünkön; büszkén látjuk, hogy mindannyian a német orvosi szakma jeles és megbecsült képviselőivé váltak” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a résztvevők annak a Semmelweis Alumni közösségnek tagjai, akik a világ öt kontinenséről érkezve, kiemelkedő szakmai munkájukkal világszerte hozzájárultak az orvostudomány és az egészségtudomány fejlődéséhez.

A rektor köszöntőjében kitért arra is, hogy az elmúlt években dinamikusan nőtt a külföldi hallgatók aránya: a Semmelweis Egyetem közel 16 ezer hallgatójának mintegy harmada külföldről érkezik. Hangsúlyozta, hogy a magyar és a német kultúra és tudományosság között történelmi okokból évszázadok óta rendkívül szoros a kapcsolat, és felidézte, hogy a több mint 40 éves múltra visszatekintő nemzetközi képzésben milyen nagy szerepet játszott a német nyelvű képzés már 1983-tól, annak indulásától kezdve. A rektor kiemelte az egyetemi közösség összetartó erejét és az alumni közösség fontosságát is. Hangsúlyozta: meggyőződése, hogy az orvos- és egészségtudomány terén ma már csak nemzetközi összefogással, a tudás megosztásával és összehangolásával lehet előrelépést és sikert elérni. Ezt is elősegítik az alumni találkozók – tette hozzá.

Galéria

9kép

Magyarország berlini nagykövetsége képviseletében dr. Vápár József tudományos és technológiai szakdiplomata köszöntötte a résztvevőket, méltatva az egyetem és a diplomáciai képviselet közötti szoros együttműködést. A rendezvény további részében dr. Nyirády Péter, az Általános Orvostudományi Kar dékánja köszöntő beszédében úgy fogalmazott: „alumni tagjaink nagyon fontos szerepet játszanak egyetemünk életében. Nemcsak a Semmelweis Egyetem nagykövetei szerte a világon, hanem jelentősen hozzájárulnak akadémiai közösségünk erősítéséhez és fejlesztéséhez is. Az ő sikereik és teljesítményeik nagy büszkeséget jelentenek számunkra, és hálásak vagyunk a sokféle hozzájárulásért, amellyel egyetemünk fejlődését támogatják.”

Dr. Joel Lüthy, a hamburgi Asklepios Campus Hamburg (ACH) alumni elnöke bemutatta a Semmelweis Egyetem kihelyezett hamburgi képzésének, az Asklepios Campus Hamburg rövid történetét és jelenét. Emellett ismertette az ACH alumni közösségének programjait és jövőbeli terveit is.

Végül dr. Karl-Jürgen Oldhafer, az ACH rektori és dékáni biztosa köszöntötte a résztvevőket, örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan eljöttek a találkozóra, és egyre növekszik Németországban a Semmelweis alumnusok tábora. Ezt követően kezdetét vette a kötetlen beszélgetés és állófogadás, amely során az alumni tagok akár több év után újra találkozhattak egykori évfolyamtársaikkal, felidézhették az egyetemi évek emlékeit, valamint megoszthatták egymással végzésük óta szerzett tapasztalataikat és karrierjük alakulásának történetét.

A berlini nemzetközi alumni találkozó sikere ismét bizonyította a Semmelweis Egyetem közösségének erejét. Köszönjük mindenkinek a részvételt és támogatást. Folyamatosan dolgozunk a jövőbeli események szervezésén, ahol újra találkozhatunk!

– fogalmazott a találkozóról dr. Hegedüs Tamás, az Alumni Igazgatóság igazgatója. Nagy örömünkre szolgált, hogy ilyen sokan elfogadták meghívásunkat és részt vettek a berlini alumni találkozónkon – tette hozzá, kiemelve, hogy az esemény kiváló alkalom volt arra, hogy a régi ismeretségek felfrissüljenek, új kapcsolatok szülessenek, és a Semmelweis Egyetem közössége tovább erősödjön.

Forrás: Alumni Igazgatóság
Fotó: Christian O. Bruch

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.