A Hungarian Startup University Program (HSUP) keretében rendezték meg a Tudományos és Üzleti Szalon 2024. júniusi eseményét. Az előadások a korai fázisú innovációk pénzügyi kihívásainak különböző aspektusait járták körül. A rendezvényen bejelentették a Semmelweis Innovációs Klub (Semmelweis Innovation Club) megalapítását is.

Dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes megnyitóját követően dr. Fáykiss Péter, a Magyar Nemzeti Bank Digitalizációs Igazgatóságának vezetője az innovációvezérelt vállalkozásokba történő tőkebefektetések fontosságáról beszélt a magyar szabályozási környezetben. Az innovációvezérelt vállalkozások elengedhetetlenek a jegybankok számára, mert jelentősen hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez és stabilitáshoz – hangsúlyozta.

Dr. Fáykiss Péter kiemelte a kockázati tőke történelmi gyökereit és a startupok támogatásának szükségességét az exponenciális gazdasági növekedés érdekében. Megjegyezte: „Az előmagvető és magvető fázisú startupokba történő befektetések csaknem megduplázódtak 2022 és 2023 között, ami a korai fázisú innovációk támogatása iránti elkötelezettséget mutatja.” A finanszírozási kihívások kezelése érdekében bemutatta az átváltható kötvényeket és a SAFE (Simple Agreement for Future Equity), vagyis a jövőbeli részesedésre szóló egyszerű megállapodásokat, hangsúlyozva ezek fontosságát a bizonytalan értékelésű induló vállalkozások számára. Végezetül kiemelte a Nemzeti Bank startup ökoszisztémát támogató kezdeményezéseit.

Dr. Carl Berke, a Mass General Brigham Ventures partnere, hat Egyesült Államokban bejegyzett szabadalom feltalálója, az Angel Healthcare Investors és a Mass Medical Angels angyalbefektető cégek alapító tagja, valamint az MIT Sloan School of Management oktatója a találmányoktól az innovációig vezető útról tartott előadást, amelyet a klasszikus Kígyók és létrák társasjátékhoz hasonlított. „Ez nem nyúlszívűeknek való. Sok szerencse is kell hozzá, de ahogy Louis Pasteur mondta, »a szerencse csak az arra felkészült szellemnek kedvez«.” Előadásának bevallott célja az volt, hogy kitartásra és előrelátásra ösztönözze a hallgatóságot, felkészítve őket azokra a problémákra, amelyekkel e folyamat során találkozhatnak.

Téziseinek alátámasztására részletesen bemutatta a Mass General Brigham (MGB) nonprofit integrált egészségügyi rendszer működési elvét, amely orvosi kutatással, oktatással és betegellátással foglalkozik, és amelyet 65 startup cégével, 17 exitjével és 25 aktív vállalatával az Egyesült Államok legnagyobb kórházi alapú kutatási vállalkozásának tartanak. Elsődleges küldetésük, hogy termékek révén javítsák az egészségügyi ellátást. Mint Carl Berke hangsúlyozta, az új technológiáknak a laboratóriumból a betegágy mellé juttatásához a kereskedelmi forgalomba hozatalon keresztül vezet az út, mivel a találmányok csak a piacra kerülés után válnak innovációvá. Ahogy fogalmazott:

A találmány a pénzt tudássá, az innováció pedig a tudást pénzzé alakítja.

Ugyanakkor csak a vállalatok gyártanak termékeket, a kórházak nem – jegyezte meg. Az évente megjelenő több mint 10 000 tudományos publikációja közül a Mass General Brigham csak 4-6 minősített lehetőségbe fektet be, és azt is csak a korai fázisban. Mivel a kockázatvállalás a magas kockázat – magas megtérülés elvére épül, a kockázatitőke-befektetők a kockázat megosztása érdekében portfólióstratégiával dolgoznak, hiszen tíz befektetésből mindössze kettő hoz magas hozamot, és „a győzteseknek kell fedezniük a veszteséget is”.

Az erős szellemi tulajdonvédelem szintén kiemelt jelentőségű, mert ha egy találmány közkincsnek (public domain) minősül, akkor senki sem fizet a fejlesztésért, hiszen senki nem érzi magáénak.

Egy másik kulcsfontosságú stratégia, hogy a befektetői csapat olyan tudósokból álljon, akik egyúttal üzleti és jogi végzettséggel, valamint ipari tapasztalattal is rendelkeznek – figyelmeztetett Carl Berke. Emellett a Mass General Brigham soha nem egyedül fektet be, hanem más kockázati tőkealapokkal társulnak, ehhez a „saját meggyőződésüket kell megteremtenünk, hogy azt a többiek lemmingként kövessék”. Az MGB Alap a vállalatban is részesedést szerez, aminek az az oka, hogy a legtöbb kockázati startup idővel fókuszt veszít, eltér az eredeti technológiától, ha az fejlesztésre szorul, így tehát a megtérülésnek egyik módja az, hogy az intézmény fenntartsa érdekeltségét az induló vállalatban.

Carl Berke interaktív előadásában hangsúlyozta, hogy az ügyfelek nem technológiát vásárolnak, hanem azt vásárolják meg, amit a technológia számukra nyújt. Azt javasolta a feltalálóknak, hogy fogadják el a „találmány-gyermekükről” való lemondás szükségességét annak érdekében, hogy azt alkalmasabb „szülőknek”, azaz befektetőknek adják örökbe, ugyanakkor javasolta, hogy a feltalálók szakmai tanácsadóként vegyenek részt a spin-off-ok életében.

Simon Barnabás, a Bird & Bird ügyvédje a kockázati tőkebefektetésekről és a term sheet (azaz nem végleges befektetési ajánlatot érintő) tárgyalásokról tartott előadást. Elmondta, hogy a term sheet az első hivatalos dokumentum a startupok és az intézményi befektetők között, jellemzően az előmagvető (pre-seed) fázis után. Bár hosszadalmas és tele van jogi zsargonnal, általában nem kötelező érvényű. Az alapítóknak először ezt a nem kötelező érvényű státuszt és az irányadó jogot kell ellenőrizniük, amely gyakran az amerikai vagy brit joghatóságot részesíti előnyben a magyar joggal szemben. Simon Barnabás felvázolta a tranzakció főbb feltételeit, beleértve a befektetési összegeket és a tőkésítési táblázatokat. Kiemelte az olyan kulcsfontosságú befektetői jogokat, mint például a szavazati jog, az osztalékhoz való jog és az értékesítéssel kapcsolatos jogok, amelyek a befektetők érdekeit védik a nagy kockázatú vállalkozásokban. Hangsúlyozta e jogi keretek megértésének szükségességét az alapítói és befektetői érdekek hatékony összehangolása érdekében.

A hallgatóság kérdéseit követően dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes kiemelte az egyetem elkötelezettségét a vállalkozói szellem előmozdítása iránt, és bejelentette a Semmelweis Innovációs Klub megalapítását.

A Semmelweis Innovációs Klub célja, hogy támogassa a spin-off cégek alapítását olyan területeken, mint a gyógyszeripar, az orvostechnikai eszközök, a táplálkozás, az egészségügy és az adattudomány. A klub tagjai mentorálást nyújtanak majd az üzleti tervezés, fejlesztés, marketing és menedzsment területein, valamint hálózatépítési lehetőségeket és finanszírozási támogatást biztosítanak.

Dr. Ferdinandy Péter csatlakozásra hívta az érdeklődőket, hangsúlyozva az együttműködés és a titoktartás fontosságát, továbbá bejelentette, hogy rendszeres rendezvényekkel segítik majd a spin-off cégek fejlődését.

Galéria

8kép

Dr. Csizmadia Balázs, Szabados-Dőtsch Judit
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A STARTUP-2024-HSUP-26 azonosító számú projekt a Nemzeti Innovációs Ügynökség közreműködésével, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból valósult meg.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.