Semmelweis Ignác gyógyítói, felfedezői munkásságára emlékeztek, valamint ezeknek a jelenre és a jövőre gyakorolt hatását hangsúlyozták a Semmelweis Egyetemhez ez év márciusában csatlakozott Rehabilitációs Klinikán a Semmelweis-nap alkalmából tartott saját ünnepségükön. Az eseményen klinika igazgatói kitüntetésekkel ismerték el az intézményben több évtizede dolgozó kollégák munkáját, valamint szakmai kamarai díjat vehettek át a legkiválóbb szakdolgozók.

Jelentős átalakulások zajlanak a kórházak életében országos szinten is ezekben a hónapokban, a Rehabilitációs Klinika pedig a fenntartóváltás után már a Semmelweis Egyetem részeként működik immár négy hónapja. Bár ez a rövidebb idő még nem ad lehetőséget nagyobb összegzésre, de számos napi tapasztalat már összegyűlt az intézményben – mondta el a dr. Cserháti Péter. A Rehabilitációs Klinika igazgatója az ünnepség résztvevői előtt felidézte, hogy néhány nappal ezelőtt az egyetem központi Semmelweis-napi ünnepségén is megemlékezhetett Semmelweis Ignác munkásságáról, amely szerinte egy olyan nemzetközileg is ismert „márkanevet” és elismert szakértelmet képvisel, amelyre érdemes építeni a jelen és a jövő gyógyítását. 

Semmelweis öröksége az empátiát, az emberséget és az evidenciára való hajlamot, vagyis a tényekre alapozott gyógyítást képviseli mindannyiunk számára

– hangsúlyozta az igazgató.

Bár még csak négy hónapja működik a Rehabilitációs Klinika a Semmelweis Egyetem részeként, az egyetem a Semmelweis-napon elismerte több kollégánk munkáját is kiváló dolgozó, rektori és kancellári dicsérettel – hívta fel a figyelmet dr. Cserháti Péter, hozzátette, ezek az elismerések mindenkihez is szólnak itt a klinikán, akik egy csapatként dolgoznak a betegek érdekében.

Kontra Andrea klinikavezető főnővér beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy fedezzék fel újra együtt Semmelweis Ignác munkásságát és hatását a mai korra. Mint említette, Semmelweis emlékét nem csak köztéri szobrok őrzik Magyarországon és szerte a világban, továbbá más műalkotások, filmek és színdarabok is, de talán kevésbé tudott, hogy egy cseh csillagász kisbolygót nevezett el róla 1980-ban, s egy lélektani jelenség tudományos elnevezése, az úgynevezett S-reflex is kapcsolódik Semmelweis nevéhez, amely arra utal, hogy egy jelentősebb, ám nézeteinkkel ellentétes dolgot reflexszerűen visszautasíthatunk. Az, hogy tudományos publikációk születnek róla, kísérletek kapcsolódnak hozzá, jól mutatja, hogy Semmelweisszel foglalkozni ma is aktuális – hangsúlyozta a klinikavezető főnővér, aki kiemelte:

Az emlékezés egyik mai hatékony formája, ha úgy cselekszünk, ahogy Semmelweis mondta és előírta, például a fertőzések megelőzésével, a szepszissel és antiszepszissel kapcsolatban.

Ezután dr. Cserháti Péter átadta a klinika igazgatói és tömbigazgatói dicséreteket Kovács Gábornak (Tömbigazgatóság, könyvtár), Gyurkó Szabolcsnak (Tömbigazgatóság, konyhafőnök), Nagy Ibolyának (HR, finanszírozás), Tápay Gabriellának (oktatás, képzés, akkreditáció), Sarkadi Attilának (informatikai vezető), dr. Papp Editnek (rehabilitációs osztályvezető-helyettes), Bagyinszky Annának (gyógytornász), Kiss Eszternek (műtősnő), akik több éve, vagy évtizede kiemelkedő eredménnyel járulnak hozzá a klinika munkájához.

Az eseményen a Semmelweis-nap alkalmából továbbá három olyan szakdolgozó kollégának adták át a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elismerő oklevét, akik legalább 10 éve dolgoznak a területükön, kimagasló szakmai munkát végeznek, a betegekkel különleges empátiás kapcsolatot ápolnak, és nagyon jól együttműködnek a kollégákkal: Tornai Orsolyának, Bartha Katalinnak és Fehér Viktóriának.

A klinika hagyományaihoz illően ezeken az eseményeken bemutatkozik a klinika közössége előtt egy-egy nemrég érkezett dolgozó; ezúttal dr. Szikói Virág rehabilitációs szakorvos beszélt eddigi élményeiről, tapasztalatairól és jövőbeni terveiről. Bemutattak a közönségnek egy zenedarabot is, amelyet egy korábbi betegük komponált, majd az ünnepség részeként köszöntötték jubiláló kollégáikat, és megemlékeztek az elhunyt munkatársaikról.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.