A társadalomtudományi kutatások tervezéséről, beindításáról és támogatásáról, valamint humanitárius és nemzetközi fejlesztési programok szakmailag megalapozott elősegítéséről is szól az az együttműködési megállapodás, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kara és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetői írtak alá a Semmelweis Szalonban.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal most kötött együttműködésünk bizonyítékokon alapuló magas szintű kutatásokkal támogatott orvosi szolgáltatások fejlesztéséhez járul hozzá, amely országos és nemzetközi szinten is erősíti mindkét szervezet hírnevét – fogalmazott dr. Merkely Béla rektor az ünnepélyes aláíráson.  Hozzátette, a projektek elsősorban az idősügyre és a menekültügyre koncentrálnak majd. Két olyan kiszolgáltatott társadalmi csoportra, melyek tagjainak talán másoknál is nagyobb szüksége van a támogatásra.

A tervezett kutatóműhelyek éveken át biztosíthatnak lehetőséget PhD-hallgatóink számára, emellett tovább erősíthetik kurrikulumreform 2.0 projektünket, melynek célja, hogy a nálunk folyó oktatás még inkább gyakorlatorientálttá váljon. A szociális munka mesterképzésen tanuló hallgatóink reményeink szerint a jövőben a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve szerezhetnek pótolhatatlanul fontos, gyakorlati tapasztalatokat

– ismertette a rektor az együttműködés legfontosabb pontjait.

Kitért rá, hogy a társadalmi felelősségvállalás már eddig is alapvető fontosságú volt valamennyi Semmelweis polgár számára – elég csak megnéznünk, hányan vállaltak plusz munkát, extra feladatokat a COVID-pandémia ideje alatt. Ennek az attitűdnek az elterjedésében vállal vezető szerepet a Mentálhigiéné Intézet, melynek szakirányú továbbképzése valós társadalmi igényeket szolgál ki – mutatott rá a rektor. Az intézet gondozza és tudománymetriai szempontból fejleszti a terület egyetlen egyetemi tulajdonú nemzetközi tudományos folyóiratát, a European Journal of Mental Health-et is; emellett európai szinten is egyedülálló, angol nyelvű közös mesterképzést folytatnak családterápia területén az egyesült államokbeli Wheaton College-dzsal. Társadalmi szemléletformálásukból fakadó fontos innovációjuk közé tartoznak a Munkahelyi mentálhigiéné és a Közösségi és családi mediáció szakirányú továbbképzések is – sorolta.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a máltaiak közel negyven éve töltik mindennapjaikat a szegények és betegek szolgálatában. Ez idő alatt Magyarország egyik legnagyobb segítő szervezetévé váltak: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ma az ország egyik legnagyobb karitatív szervezete, ötezer munkavállalóval, és országosan közel 400 intézmény és több mint 120 karitatív csoport fenntartásával végezzük munkánkat – emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a Semmelweis Egyetemmel kötött együttműködéssel még jobban tudnak fókuszálni a rászorulókra és a betegekre. Felidézte, hogy a koronavírus járvány idején komoly együttműködés zajlott a két intézmény között, mind a mintavételezésben, mind a laborvizsgálatokban. A mostani aláírással pedig a tudományos együttműködés és az ahhoz köthető gyakorlati együttműködés egy új platformra emelhető – húzta alá.

Dr. Pethesné Dávid Beáta az EKK oktatási és tudományos dékánhelyettese, a Mentálhigiéné Intézet igazgatója felidézte a szeretetszolgálattal való több mint 30 évre visszanyúló szakmai kapcsolatukat. Kitért rá, hogy az intézet munkatársai különböző kutatásokkal segítették a szervezet munkáját: 1993-ban például több mint 1500 hajléktalannal töltettek ki kérdőívet, de a hajléktalan populáció méretének becslésére irányuló kutatásokat is végeztek.

Solymári Dániel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője röviden sorra vette azokat a pontokat, ahol már most is együttműködik a két intézmény, mint például közös konferenciák szervezése, közös folyóiratlapszám kiadás, vagy a magyarországi menekültek integrációjával kapcsolatos mély szakmai munka.

Az együttműködést a Semmelweis Egyetem részéről dr. Merkely Béla rektor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részéről pedig Győri-Dani Lajos ügyvezető írták alá. Az esemény keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Filermói érdemérmet és oklevelet adományozott elkötelezett szolgálatáért dr. Merkely Béla rektornak és dr. Pethesné Dávid Beátának.

Bódi Bernadett
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.