A Pannónia Ösztöndíjprogram rövid és hosszú távú mobilitási lehetőségeket kínál 2024. június 1-étől a Semmelweis Egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és munkatársai számára. A Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság által koordinált lehetőségek Európán belül és kívül is elérhetőek, a világ szinte bármely országában.

A Tempus Közalapítvány által kezelt Pannónia Ösztöndíjprogram célja, hogy segítse a hazai felsőoktatási intézmények nemzetköziesítési erőfeszítéseit és elősegítse a nemzetközi mobilitási tevékenységeket. A cél, hogy a magyar felsőoktatás megőrizze versenyképességét.

A Semmelweis Egyetem több mint 250 éve hatást gyakorol a globális egészségügyre: a nálunk végzett immár 119 országból érkező hallgatókon keresztül, a több mint 200 partnerség keretében és a számos nemzetközi kutatási együttműködésen keresztül. A Pannónia program a legújabb magyar finaszírózású projekt, ami egyik kiváló eszköze egyetemünk nemzetköziesedésének a hallgatói, oktatói és kutatói mobilitás támogatásán keresztül. Nyitottabb, rugalmasabb, több lehetőséget és finanszírozási konstrukciót kínál, mint korábban bármelyik mobilitási program.

– nyilatkozta Dr. Pop Marcel, Nemzetközi Kapcsolatok Igazgató.

Milyen tevékenységeket támogat a program?

A Pannónia Ösztöndíjprogram a Semmelweis Egyetem hallgatói, oktatói és munkatársai számára egyaránt biztosít mobilitási lehetőséget.

Hallgatói ösztöndíjak

• Hosszú távú hallgatói mobilitás: Tanulmányi vagy szakmai gyakorlat (2-12 hónap), illetve kutatási célú (2-3 hónap, csak mester-, doktori- és osztatlan képzésnél) mobilitás.
• Rövid távú hallgatói mobilitás: Tanulmányi vagy kutatási célú (2-30 nap) mobilitás, illetve aktív konferenciarészvétel vagy nyári egyetem.

Oktatók, kutatók és munkatársak mobilitása

• Képzési, oktatási vagy kutatási célú mobilitás (2-60) nap.
• A kimenő mobilitás megvalósítása mellett a hazai intézményeknek lehetősége van a külföldi oktatókat fogadni rövidtávú bejövő mobilitás formájában.

Mekkora az ösztöndíj mértéke?

Az ösztöndíj mértéke változik a célországtól és a mobilitás típusától függően, valamint további kiegészítő támogatásokat, például tandíj-kompenzációt tartalmazhat.

•A hosszú távú hallgatói mobilitások ösztöndíjösszege célországtól függően havi 350.000-400.000 forint.
• A rövid távú hallgatói mobilitások összege a képzési szinttől, a célországtól és a mobilitás hosszától függően napi 5.000-35.000 forint.
• Az oktatói-kutatói-munkatársi ösztöndíjak összege a célországtól és a mobilitás hosszától függően napi 16.500-70.000 forint.

További információért a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság Mobilitási Irodájának munkatársaihoz lehet fordulni.